Kneuterigheid

Column door Eefke Peeters
dinsdag 17 februari 2015

Hoe ouder je wordt, hoe beter je jezelf leert kennen. Kon ik me vroeger nog de mening van een ander aantrekken of mezelf anders voordoen dan ik was, tegenwoordig heb ik daar geen last meer van. Heb je niets aardigs te zeggen, dan hou gewoon lekker je mond. Dat is wat ik mijn dochters leer en dat is wat veel volwassenen ook nog zouden moeten leren.
Elk vooroordeel heeft een nadeel schreef Loesje ooit. Maar het meest rake vind ik nog wel dat iemand beoordelen niets zegt over hen, maar alles over jou. Mensen die anderen opzettelijk kwetsen zijn ongelukkig en zelf op zoek naar geluk. Maar je geluk hangt nooit af van een ander.
Ik had ook een beeld van mezelf dat ik bedacht had omdat dit goed klonk. Ik was dan wel de kleindochter van de kolenboer, maar ik ging wel mooi studeren in Amsterdam. Terwijl ik daar rond liep verlangde ik toch regelmatig naar mijn eigen dorp waar iedereen wist wie je was. Maar ik wilde zo graag een wereldburger zijn en alles van de wereld zien.
Nog heb ik een lange lijst van landen die ik wil zien en dingen die ik wel ontdekken.
Maar ik durf ook met volle overtuiging toe te geven dat ik ook echt kneuterig ben.
Ik sprak tijdens de carnaval iemand uit Gendt. Hij vertelde dat zij ook mooie feesten hadden zoals het Kersenfeest. Dat klonk ook geweldig met de uitreiking van een heuse zilveren kers en het kronen van een kersenkoningin. Dat is toch mooi? Dat je zoiets hebt om trots op te zijn. Zoals de Metworst winnen? Dat anderen mensen daar dan neerbuigend over moeten doen is hun gebrek aan kneuterigheid. Ga ik nu beweren dat ik nooit neerkijk op iets of iemand? Nou, natuurlijk heb ik ook vaak een mening die anders is dan een ander. Zo was ik onlangs met vier dames naar de film Fifty Shades of Grey. De een vond hem opwindend, de ander romantisch en ik vond het ronduit bagger. Omdat ik alleen maar kon denken dat als die Grey geen miljonair was geweest of oud en lelijk hij linea recta in de bajes was belandt. Kijk ik dan neer op die zaal vol enthousiaste vrouwen en twee mannen. Nee, juist niet anders was ik niet meegegaan. Ik heb heus wel genoten van mijn prosecco, het gegiebel, het gezelschap en het gefluister. Ik vind het juist interessant om andere meningen te horen. Dus spijt van het feit dat ik mee was heb ik niet. Sowieso doe ik niet aan spijt, dat is zinloos tijdverdrijf.
Iedereen kent wel de uitspraak beter spijt van iets dat je hebt gedaan dan spijt van iets dat je niet hebt gedaan. Daar heb ik nog een aanvulling op. Heb nooit spijt. Als het goed was is dat mooi, als het slecht was een ervaring. 


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie