Je bent wat je luistert!

Column door Eefke Peeters
dinsdag 5 augustus 2014

Iedereen die mij een beetje kent weet dat ik ook werkzaam ben bij webdesignbureau Cybox. Na ongeveer een decennia zonder collega's gewerkt te hebben is het echt een feestje om weer lid te mogen zijn van een team. Natuurlijk heb ik bij de Weekkrant ook leuke collega's, maar die zie ik zelden omdat ik altijd op pad ben en nooit op kantoor. 

Maar de laatste weken kunnen mijn collega's geen zin uitspreken zonder het woord muziek er in. We hebben hier een aantal ruimtes met overal luidsprekers in het plafond die zorgen voor goede muziek. Af en toe komt er een klant binnen die ietwat verwonderd kijkt naar de luidsprekers. Standaard antwoord is dan: Muziek maakt niet alleen intelligenter, maar ook creatiever.

Vandaag is de muzikale griep nog een gradatie gestegen. Ik zou zweren dat mij net zingend werd gevraagd of ik nog koffie lustte. Ik durf te beweren dat zij elk moment in een soort van musicalstuk kunnen vervallen. Dit weekend is namelijk Muziekpark. Een event waar zij het hele jaar mee bezig zijn geweest.
'Hebben jullie er zin in?' vraag ik droogjes. Een keel wordt geschraapt en een diepe serieuze stem vertelt: 'Muziek is niet alleen leuk. Muziek ontroert en brengt herinneringen weer tot leven. Muziek verbindt ons. Het vormt je identiteit. Mensen die muziek maken zijn ook bewezen intelligenter vanwege het feit dat muziek je neuronale verbindingen activeren.'
Ik slik. 'Maar ik ben helemaal niet muzikaal,' mompel ik zachtjes. 'Tuurlijk wel,' roept een ander enthousiast. 'Iedereen wordt geboren met een muzikaal gevoel. Je houdt toch wel van muziek? Welke stijl?'
Ik denk na. Vroeger hield ik van stevige rock. Nu luister ik door mijn vriend steeds meer verschillende energieke stijlen die ik ook steeds meer waardeer. En mijn jongste broer zette klassieke muziek aan wanneer we moesten werken, wat ook lekker was.

'Als je van jazz en klassiek houdt dan ben je open van geest en precies. Hou je van energiek en ritmisch ben je aardig en extravert. Hou je van stevige rock dan sta je open voor nieuwe ervaringen.
Dus?'
Ik denk na. 'Ik vind alles wel leuk.'
De mannen knikken. 'Mooi, tot zaterdag én zondag dan, want het programma is heel divers!'
Ik knik. Zeker. Na de lunch probeer ik nog snel een leuk muziekfeitje op te snorren om mijn collega's te laten weten dat muziek bij mij ook heus wel diep zit. Wat blijkt? Mensen die veelvuldig muziek luisteren hebben een twee keer zo hoog acceptatieniveau. Wanneer ik op het punt sta om te gaan sta ik bij de deur en vertel trots mijn feitje. 'Dat klopt,' zeggen ze lachend in koor. Voel ik me nu onnozel? Ik zie zes lachende gezichten. Ik voel me vooral geaccepteerd, prima gevoel!

Dus kom ook dit weekend naar Muziekpark. Om te feesten en te lachen. Ontroerd te worden, te verbinden. Te accepteren en geaccepteerd te worden.
Ik ben er! Om herinneringen op te halen. En misschien nog wel beter: herinneringen te maken!


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie