Bestemming onbekend

Column door Eefke Peeters
dinsdag 13 mei 2014


Ik heb de eer elke week een nieuwsbrief te mogen samenstellen over de leukste activiteiten die er te doen zijn in het Land van Cuijk. Deze week zijn dat bijvoorbeeld Militracks in Overloon, waar men het hele weekend kan genieten van militair spektakel. Maar ook Ons Plattelandsrondje is iets wat niet mag ontbreken in deze nieuwsbrief. Net terwijl ik zelf in mijn eigen agenda bekijk wat ik welke dag inplan, valt mijn oog op iets compleet anders. Namelijk een zeilweekend.
In één klap ben ik terug, ver in mijn verleden, toen ik met een vriendinnetje bij de Zeeverkenners zat. Scouting op het water. Fantastisch vond ik dat! Lang heb ik gezworen dat ik piraat werd of zeezwerver. Ik sluit mijn ogen en droom weg. Bestemming onbekend en gaan waar de golven je brengen. Even wegvaren van alles, figuurlijk de scheepjes achter je verbranden, leven in vrijheid. Mijn ogen zijn nog gesloten, mijn beeld is diepblauw en ik hoor het rustgevende geluid van de golven spelend met de wind. Ik dobber in een zee van niets dan oneindige rust.

Ik zie mezelf zeilend op plaatsen uitkomen die ik anders nooit zou ontdekken. Dat is waarschijnlijk wat mij zo aanspreekt. Het onbekende ontdekken. Het tegenovergestelde van het laffe: 'Wie in de veilige haven blijft zal nooit van koers veranderen.' Soms wil je toch alles over een andere boeg gooien?
Ik staar naar mijn agenda en bedenk dan dat ik mijn jongste dochter heb belooft dat we naar de stoere tanks zouden gaan kijken. De oudste had ik plechtig gezworen dat zij een kookworkshop mocht volgen. En zelf had ik eigenlijk ook wel wat plaatsjes op het plattelandsrondje aangevinkt. Mijn zeildromen raken kant noch wal.
Toch kijk ik even op de site waar ik de zeilcursus kan gaan volgen.
Tot mijn grote vreugde zie ik dat je er ook vlotten kunt bouwen.
Eigenlijk is dat nog veel beter! Ik sluit mijn ogen weer en zie mezelf samen met mijn gezin een vlot bouwen. Het moment suprême is aangebroken. Blijft hij drijven of zinken we? We drijven! Een overwinning! We hebben hiermee aangetoond dat we kunnen samenwerken én dat wanneer we dat doen we een solide basis hebben. Met dat stoere vlot kunnen we dan mooi over de Maas in het Land van Cuijk dobberen. Een grote picknickmand mee en laat de wind maar waaien. 

Zo ontdekken we ook plekjes waar we nooit eerder waren. Want ook al blijft het avontuur van de zee mij roepen een thuis hebben is me nog meer waard. Helemaal als je die veilige thuishaven beetje bij beetje kunt verbreden!

advertentie