Er is een Boxmerenaar heengegaan

Column S.F.Nar
vrijdag 13 maart 2020


Recentelijk, eind februari of op 1 maart, stierf een bekende Boxmerenaar. Nog pas 56 jaarringen telde zijn mager lijf. Hij stierf een onnatuurlijke dood, die  een hevige schok teweeg bracht in zijn woonplaats en ver daar buiten. Boxmeer, nog nauwelijks bekomen van twee heftige steekincidenten, werd kort daarop geconfronteerd met een gruwelijke moord in het dorpshart aan de Steenstraat, de eeuwenoude  levensader van de middenstand van de Vrije Heerlijkheid. Een straat ook waar het slachtoffer  tientallen jaren lang duizenden kilometers heeft geflaneerd als een dandy, als een dag- en  nachtburgemeester van zijn geliefd Boxmeer.

Er is een Boxmerenaar heengegaan. Frank Schrijen is zijn naam.

Kind van Boxmeer. Maar een merkwaardig kind, dat  bewonderd en tegelijkertijd verguisd werd en voor velen toch ook een mysterie bleef. Met een  zalige zonnige kant, doch eveneens een dof duistere zijde. Bijna geboren in de buutton. Met een magistrale timing kon hij zijn publiek als geen ander  bespelen. Een Nar met een geliefde voornaam als Nölleke, de naam van zijn vader, een kleurrijke, hoog humorvolle doodgraver. Een weergaloos talent met ook  een dijk van een stem en volop flair. Had eigenlijk door Joop van den Ende onder handen genomen moeten worden om te kunnen uitgroeien tot een topartiest in musicals. Maar ja met nog geen 50 metworstpaarden was hij Boxmeer uit te krijgen. Eigenzinnig van top tot teen.

Er is een  Boxmerenaar heengegaan. Frank Schrijen is zijn naam.


Groot en bekend werd Frank dankzij BCV De Geitenbok. Op 16 jarige leeftijd al zette hij hemels ‘t  Hoogkoor op z’n kop met een  briljante buut. Een haat-liefdeverhouding kenmerkte 40 jaar lang de relatie tussen Schrijen en het bestuur /de leden van de BCV. Zijn bijdragen aan de Pronkzittingen waren altijd hoog opmerkelijk, maar zijn niet optredens misschien nog wel meer. Altijd bijzondere toeschouwer bij de Metworstrennen waar zijn vader Nol Schrijen sr. drie  keer  grandioos won in 1939, 1944 en 1948. Zijn broer Nol Schrijen jr. werd  twee maal een knappe Kunning in 1968 en 1978. Zijn neef  Ton Ondersteijn wist de Worst  in 2010  eveneens groots te winnen.

Voetbalde bij Olympia’18, bijna altijd als doelwachter. Zat zelfs eenmaal op de reservebank als keeper bij Olympia 1. Regelde menig Dreamteam.        Kind ook van De Vaart tot het  jaarlijks strooien van bloemen toe.  Gouden engelachtige stem bij het Boxmeers Vocaal Ensemble. Dé organisator van de Bonte Avond in Boxmeer vrijdags met de Carnaval. Lang bij Riche, dit jaar bij ‘t  Hoogkoor vanwege onoirbare praktijken van zijn kant. Goudgeel gerstenat  was zijn  lijfdrank. Zie zijn laatste foto, genomen op Metworstmaandag 24 februari 2020 bij een familietreffen,  samen met zijn broer Piet en zijn neven Ton Ondersteijn en Stan Schrijen. Topcabaretier Guido Weijers, familielid van Frank, begon zijn  loopbaan met een weergaloos optreden in  de schouwburg van Cuijk tijdens een onemanshow van Frank.

Er is een Boxmerenaar heengegaan. Frank Schrijen is zijn naam.


Zijn dood  veroorzaakte een aardbeving in Boxmeer met een kracht van 9,9 op de schaal van Richter.  Omroep Brabant, De Gelderlander, de regiopers, zeker ook de sociale media en zelfs het NOS journaal  besteedden daarna veel aandacht aan deze moord en de betekenis van Frank Schrijen. Met prachtige bijdrages van columnist Geurt Franzen en collega buutreedners  als Andy Marcelissen en Rob Scheepers. Ook Guido Weijers herdacht Frank stijlvol en oprecht.

Er is een Boxmerenaar heengegaan. Frank Schrijen is zijn naam.

Het valt te hopen dat de dader(s) binnen niet al te lange tijd gegrepen wordt/worden opdat het recht zal zegevieren en deze  misdaad passend wordt bestraft.  Als het er op aan kwam kon ik nooit echt lang  boos op Frank zijn, omdat hij, ondanks al zijn streken, een kind bleef,  dat schreeuwde om blijvende liefdevolle aandacht. Een bokkig kind van Boxmeer. Dat wel. 

Er is een Boxmerenaar heengegaan…….

S. F. Nar