Carnaval lonkt met een (storm)kracht van 11

Column S.F.Nar
vrijdag 9 februari 2024


Op moment dat je deze column waarschijnlijk leest gaat op vrijdag de Negende Carnaval 2024 met een (storm)kracht van 11 op de schaal van Feesten flink los. En die storm zal duren tot en met dinsdag de Dertiende van de Sprokkelmaand of Schrikkelmaand, zoals men in Vlaanderen zegt. De nastorm op woensdag de Veertiende, ja ja de dag van Valentijn (De heilige Valentinus), zal in vooral haringen gedrenkt met een knap kat(t)erig gevoel worden gevierd. 


Op het tijdstip dat ik begin met dit breinproduct hoor ik de sprankelende nieuwe song “My Blood” van DI RECT en ben geheel in vuur en vlam. Verse 1 en Chorus van de door

Marcel Veenendaal zo passievol en overtuigend gezongen tekst (lyrics): 


I would always wonder

About a hunderd different ways

Of how to make it one day

And never let my fortune change

Each day was another ride

That would move with the speed of my desires


My blood, my face

These lines, the years are rushing by

The tears, my precious time

Remind me that I’am still alive

As long as I can breathe

I will give you the best of me

The best of me


Carnaval is bij uitstek de tijd om je zorgen even aan de kant te zetten, je stress om te zetten in spanningsloos relaxen in een aangename sfeer. Sommigen zetten hun masker af, anderen juist op. Velen geloven gelukkig nog steeds volop in het feest van de gemeenschap, groot of klein. Carnaval betekent letterlijk Vlees en Vaarwel en is een verwijzing naar de vastenperiode. Een andere uitleg zou kunnen zijn dat het woord Carnaval is afgeleid van de woorden carne valere, wat Vlees Regeren betekent en verwijst naar de periode waarin vlees regeert. Van oorsprong een katholieke traditie van drie dolle dagen feest voor aswoensdag waarna de 40 daagse vastentijd volgt met ook een zekere nadruk op onthouding. Van dat vasten en onthouding is weinig meer over, zeker niet in ons land. Je mag hopen dat in de bijna 6 weken tot Pasen we tot enige bezinning komen en nadenken over een zinvol leven zonder overdadige consumptie, met werk dat we aangenaam vinden en we volop tijd vinden voor degenen die we liefhebben of waarderen. Met expliciete aandacht voor degenen die het met heel veel minder moeten doen, die geen democratie kennen, maar geteisterd worden door armoede, honger, onderdrukking, droogte, overstromingen, aardbevingen en/of oorlogen. Mensen geplaagd door ziekte, depressie en/of eenzaamheid. Bezonnen burgers die met grote interesse willen leven in een gezonde, natuurrijke omgeving. 


De ‘gewone’ burgers nemen middels Prinsen en Prinsessen 3, 4 of 5 dagen de macht over van de door ons gekozenen. De burgemeester deelt uit. Althans zijn of haar sleutels. Narren en Gekken regeren. Spotten met de politiek en vooral bestuurders. Rangen en standen vallen even weg. Samen aan de teek met een goed glas goud in je hand of knuist. Samen toasten op het leven. Samen op zoek naar de zin van het leven die niet buiten, boven of achter het bestaan ligt, maar simpelweg in het leven zelf. Of zoals ik vorige week dankzij een inspiratiemail las: “Een van de problemen van het steven naar iets, dat buitengewoon, verheven of heilig is, is dat we daarmee het leven tot ‘gewoon’ hebben gedegradeerd. We zijn het wonder van het leven zelf uit het oog verloren. Maar het buitengewone is juist het alledaagse, gezien door de ogen van verwondering.” Door de verwonderde ogen van een nog onbevangen kind. 


Iedere gemeenschap, stad, dorp, wijk of buurt in de gemeenten Land van Cuijk, Gennep en Bergen viert carnaval in eigen kring met vaak ook een optocht en puur plaatselijke tradities. Prachtig. Daarnaast zijn er in onze regio LvCM vier grote evenementen met carnaval, die massa’s volk op de been brengen. Dat begint op zaterdag 10 februari in de loop van de middag met de steeds grotere vormen aannemende Mertzitting in de stad Gennep, dit jaar weer op twee pleinen. In 2025 zelfs op drie (Europaplein) pleinen gezien de massale (digitale) run op kaartjes? Samen zingen, samen springen en samen swingen. Heerlijk toch. Zaterdagavond in Boksmer de Grote Verlichte Optocht met aansluitend massaal bezochte (jeugd)feesten. Maandag 12 februari de befaamde Metworstrennen die zich afspelen op het Vortums Veld tussen Sambeek en Vortum-Mullem met daarna de beroemde terugtocht naar Boxmeer voor onder meer het Koningsbal met aanbidding van de nieuwe Kunning. Dinsdag 13 februari is de grote Dag van Cuijk met de befaamde Kuukse 11 Kroegetocht in het centrumstraten van deze oude Romeinse (Ceuclum) nederzetting. 


Vier het feest van de gemeenschap volop en geniet met talloos tomeloze teugen.


S.F. Nar