Van interne verjongingskuur naar ‘Ze zien los!’

Column S.F.Nar
vrijdag 20 december 2019


Onlangs verscheen het boek ‘Het 50+brein’ van auteur en hoogleraar klinische neuropsychologie Margriet Sitskoorn, zelf 53 jaartjes wijs. Zij laat aan de hand van gloednieuw onderzoek zien dat ouder wordende hersenen minder snel uitgeput raken dan tot heden toe was gedacht. Mits je natuurlijk jouw brein blijft gebruiken. Sitskoorn werkt aan de universiteit van Tilburg. Van haar hand en hersenen verscheen ook het uitstekend verkochte boek: ‘Het maakbare brein.’ Ook auteur van boeken als Lang levende hersenen, Passies van het brein, Ik wil iets van jou, jij wilt iets van mij en Hersenhack.

Op zich is haar advies zo logisch als wat: “Wie lang gezond wil blijven, moet erop uit gaan, nieuwe vaardigheden leren en lekker bewegen.” Rond je vijftigste gebeurt er onnoemelijk veel in je hersenen. Ze blijven hyperactief. Nieuw onderzoek van de hersenen heeft aangetoond dat we veel meer kunnen dan we denken. Onze hersenen passen zich voortdurend aan (neuroplasticiteit). We takelen zeker niet af, al vergeet je wel eens wat en wordt je wat stijver en strammer. En ouderen moeten keuzen maken: wat doet er echt toe in het leven. Daarbij worden onbelangrijke dingen minder vaak opgeslagen, Eveneens positief is dat ouderen bij het oplossen van problemen beter kijken naar welke strategie ze dan het best kunnen volgen. Jongeren letten daar minder op.

Sitskoorn heeft een soort schijf van vijf gemaakt om vitaal oud te worden. 1. Verrijk je omgeving. Zeg volmondig ja tegen het leven. Ga op schilderles of naar een museum. Sta open voor het onbekende, zoals een fonkelnieuw computerprogramma of een date als je gescheiden of weduwe/weduwnaar bent. Het is een soort interne verjongingskuur. 2. Verhoog je hartslag. Bewegen en nog eens bewegen. Juist doorbloeding houdt je hersenen langer goed, beschermt tegen ontstekingen en houdt ook de cognitieve hersencircuits langer op peil. Ga er al wandelend of fietsend op uit in bos of park. Tuinier. Ga zwemmen, dansen of beoefen yoga. 3. Verbind je met anderen. Contacten aangaan en onderhouden beperkt niet alleen het verval van het brein, het zorgt ook voor een groter gevoel van welzijn. In het bijzonder als die relaties met vrijwilligerswerk te maken hebben. Dat blijkt uit verschillende studies. Je nuttig voelen geeft vaker een kick. 4. Voed je hersenen. Het eten van antioxidanten is hoogst zinvol. Deze zitten in groente, fruit, kruiden, thee en sommige wijnen. Omega-3 vetzuren in vette vis houden ons brein soepel. En een keertje vasten, bijvoorbeeld een weekje geen ontbijt, doet je lichaam goed. 5. Voorkom ziektes. Gewoontes als roken, drinken, te vet en te zout eten ondermijnen het lichaam. Ook stress werkt verwoestend op ons afweersysteem.

Ik zou zeggen: “Ga vliegenslag aan de slag leeftijdsgenoten en (wat) jongeren!”

Ook humor is met het klimmen der jaren een belangrijk wapen om het leven van de positieve kant te zien. Een meester daarin, weliswaar tragikomisch, is Levi Weemoedt. Ik geef hier een sprankelend kort, hoog humoristisch gedichtje van hem weer uit zijn laatste, veel geprezen en gelezen bundel “Gezondheid! “ Niet toevallig is de titel Crowdfunding. Ik komen hierop vanwege het volgende. Documentairemaker Jacky Brakels, rasgitarist Bart-Jan Baartmans (soundtrack) en actrice Nina Jilesen (voice-over) gaan een bijzondere documentaire/film maken over De Metworst onder de titel ‘Ze zien los!’ Hiervoor is nogal wat geld nodig, dat onder meer zal moeten komen van het Boxmeerse bedrijfsleven, maar zeker ook van donaties van de inwoners uit Boxmeer, die immers zo intens verbonden zijn met deze hoog historische, magische paardenrace, die mondiaal gezien alleen te vergelijken is met de Palio in het Italiaanse Siena.

CROWDFUNDING
Hallo!
Mijn naam
is Annabel


En ik zoek
een sponsor
voor mijn overspel.

Mensen geef gul via Cinecrowd.com waardoor wij op zaterdagavond 21 november 2020 bij Riche te Boxmeer kunnen gaan genieten van de prachtige première van de film ‘Ze zien los!’

S.F. Nar