Daags na het overlijden van Ad Rijnen

Column S.F.Nar
vrijdag 15 maart 2019


Een man wordt geboren. Te Tilburg. Als Kruikenzeiker. In 1939. Om precies te zijn op 30 maart. Gaat vanaf zijn geboortedatum door het leven als Ad Rijnen. Een man gaat dood, soms vroeg, meestal later en ooit laat. In Boxmeer sterft Ad Rijnen op dinsdag 12 maart 2019. Als Bok. Bijna 80 jaar op zijn levensteller. Geleefd? Ja intens. Heel intens zelfs. Kleurrijke Boxmerenaar in hart en nieren. Beminde echtgenoot van Betty Leenhouwers, ook afkomstig uit Tilburg. Fiere vader van twee zonen Corné, levend in Roermond en Berni, woonachtig in Boxmeer. Grootvader van vier getalenteerde kleinkinderen en zelfs van twee beloftevolle achterkleinkinderen. Bourgondische Brabander. Ondernemer. Politicus. Rondebaas van zijn derde kind met de zeker in heel Nederland bekende naam Daags na de Tour. KNWU persoonlijkheid bij uitstek.

Veelvuldig geëerd om zijn daden, die blijkbaar groot genoeg waren, zoals Man van het Jaar bij BCV De Geitenbok, de Bronzen Bok van de gemeente Boxmeer, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en het Gouden Wiel van de KNWU. Stond mede aan de basis van de Lichtjesoptocht in Boxmeer. Sponsor van vele evenementen. Adoreerde CDA premier Van Agt. Zijn toenmalige hond uit de jaren 70/80 heette dan ook niet voor niets Dries. Liefhebber pur sang van vooral de wielersport in al zijn facetten. Bedenker van menig geslaagde 1 aprilgrap of geinige verhalen in het Maggezien van BCV De Geitenbok. Karaktertrekken: doorzetter, sociaal vaardig, eigenwijs, soms zelfs autoritair, humorvol, graag op de voorgrond, gemeenschapsmens, levensgenieter, gevoel voor theater en kwam graag op radio en TV. Heilige? Beslist niet. Foutloos en onbesproken? Zeker niet.

Als horeca-ondernemer van zaken als café Royal en discotheek De Geitenbok in het centrum van Boxmeer aan de Steenstraat, waar de Rabobank nu bijna volledig ontmanteld wordt, en later eigenaar van een gokzaak, altijd in het centrum van de belangstelling. En anders bedacht hij wel een opmerkelijke stunt zoals in 1978. Ad Rijnen stond op plek 14 van de CDA -kandidatenlijst voor de gemeenteraad van de toen nog kleine gemeente Boxmeer (Boxmeer, Beugen en Sambeek). Volstrekt onverkiesbaar. Maar hij beloofde zijn café Royal groen te zullen schilderen, meteen na de uitslag, als hij raadslid zou worden met voorkeurstemmen. En het was die verkiezingsavond een drukte van belang voor zijn razendsnel groen geschilderd café, waar meters bier vloeide tot ver na middernacht. Rijnen werd dus raadslid. Eerst 8 jaar voor het CDA. Vanaf 1986 voor BB’ 86. Later werd hij voorzitter van deze partij, als partner van de andere LOF-partijen en hees Frans Fleuren op het schild als wethouder. Het LOF behaalde eind 1998 de absolute meerderheid in de nieuwe raad van Boxmeer met nu 11 kernen.

Maar we kennen Rijnen toch vooral als eerste grote Rondebaas van zijn absoluut troetelkind Daags na de Tour. Hij durfde het toch maar aan om dé dag na de finish van de Tour de France een profcriterium te laten rijden in Boxmeer. Vanaf de eerste keer in 1979 een weergaloos succes, waarop zijn twee opvolgers, eerst zijn zoon Berni, van 2004 tot en met 2012, en vanaf 2013 tot heden Pierre Hermans altijd konden teren. Zonder hem geen Daags na de Tour. Altijd een gigantische organisatie, die door Rijnen echter via het Wielercomité strak geleid werd. Zijn veel te bescheiden vriend Wil de Vlam, oud profwielrenner, was in heel veel van die jaren zijn trouwe metgezel. Samen bedachten ze menige stunt voor het wielerspektakel van Boxmeer. Zoals een grandioos onthaal voor Gerrie Knetemann op een reusachtige olifant. Helden in het Geel reden in Boxmeer zoals Fignon, Ullrich en Armstrong. Vanuit die rol als Rondebaas groeide ook zijn invloed en geldingsdrang bij de KNWU zoals Chef d équipe van de nationale wielerploeg. In zeker de Nederlandse wielerwereld was Rijnen een man met aanzien en invloed.

Een man is gestorven. Te Boxmeer. Als Bok. In 2019. Om precies te zijn op 12 maart. Ging bijna 80 jaar door het leven als Ad Rijnen. Geboren op 30 maart 1939 als kruikenzeiker in Tilburg. Geleefd? Ja intens. Heel intens zelfs.

Ad Rijnen zal voortleven als kleurrijke Boxmerenaar. Als Dé Man van Daags na de Tour.

S.F. Nar

advertentie