Toevallige ontmoeting?

Column S.F.Nar
vrijdag 13 juli 2018


Vrijdag de 6de juli  maakte ik een lunchuitstapje naar Oeffelt om  Het met klasse gerenoveerde Veerhuis tijdens een van de drie feestelijke openingsdagen met eigen oogjes te aanschouwen. Een magnifieke, haast verstilde en romantische plek, altijd al geweest, daar nabij de Oeffeltse en overkantse Gennepse boorden van deze echte regenrivier. De Maas, 950 km lang, is de zuidelijkste rivier van Nederland en verbindt  Maastricht, de op één na oudste stad van het land, met o.a. de gemeente Boxmeer en de maasdorpen Maashees, Vierlingsbeek, Groeningen,. Vortum Mullem, Sambeek, Boxmeer, Beugen  en de Maasheggenparel Oeffelt.  Het Veerhuis Oeffelt  is een van de mooiste horecagelegenheden aan de Maas samen met onder meer Tante Jet in Blitterswijck. Gelegen op  plus 12 meter NAP (voor de onwetenden, wellicht vooral jongelui: NAP betekent: Normaal Amsterdams Peil, waarmee alle hoogtes in ons kikkerlandje worden gemeten ten opzichte van hetzelfde niveau).

Maar niet te veel afwijken van  je verhaal narretje. Bij de les blijven kerel. Bijna had ik mijn uitsmijter smakelijk en passievol verorberd, gelardeerd met enig gekoeld bronwater uit de Veerhuisbodem, toen een dynamisch tweetal vroeg of het naast mij mocht plaatsnemen. En wie ben ik om zulk een charmant verzoek te weigeren. Al snel raakten we aan de klets. Speciaal voor deze  heropening was het tweetal, man en vrouw (andersom mag beslist ook), uit Maastricht gekomen om de nieuwe horeca-eigenaren Arjen Gesterkamp en Maarten Pillen uit Noviomagum, dé oudste stad uit Nederland, te feliciteren met hun kwalitatief geslaagde ombouw van ’t Veerhuis tot Het Veerhuis.

De vrouw, Alice genaamd, uit het duogezelschap bleek Gennepse wortels te bezitten en had gestudeerd op het Elzendaalcollege te Boxmeer tot haar eindexamen in 1975. Diverse voormalige docenten wist ze zich nog feilloos te herinneren, zoals de  Neerlandicus Jacques Baartmans, wiens muzikale zoon de bekende gitarist Bart-Jan zaterdagavond de 7de met The Space Age Travellers zou optreden in Het Veerhuis. Ze was verder familie van een hovenier uit Sambeek. Een schoonzus van die Groenspecialist zou dat weekend ook optreden aan de Oeffeltse Maas.

De man is een veelzijdig en bekend kunstenaar: beeldhouwer, etser, keramist, tekenaar,  schilder en schrijver uit Maastricht met atelier en ateliertuin. Geboren in Nederweert.  Studeerde  aan de Academie voor Industriële Vormgeving (Eindhoven),  Academie voor Beeldende Kunsten  (Tilburg) en Academie voor Toegepaste Kunsten (Maastricht). Hij maakte in opdracht  onder meer een portret van  Joop den Uyl en werk van hem werd aangekocht door onder andere het Ministerie van Economische Zaken, het ABP en Museum Beelden aan Zee (Scheveningen). Verder  maakte deze meesterlijke en mooie man een boek genaamd Monoprints, geïnspireerd door gedichten van  een van Neerlands  beste dichters: Hans van de Waarsenburg. Aan de lezer de vrij simpele opdracht om de naam te achterhalen van deze bijzondere man. Een kunstenaar, die zijn werk typeert als ‘lyrisch abstract.‘  Over die term ben  ik nog steeds aan het nadenken. Vooral beroemd om zijn fameuze Lopers, vooral de hoofdloze.

We raken over een aantal ontwerpen zeker niet uitgesproken, zoals kunst, de kwestie Ethiopië / Eritrea, Rotterdam versus Amsterdam,  Maastricht en André Rieu, die vanaf 12 juli  in zijn stad  zes keer bezig is  het Vriethof muzikaal in schitterende Strauss-stijl te veroveren. Rieu behoort samen met Armin van Buuren en Tiësto tot de beste verkopende wereldartiesten van ons land.  Nog nagenietend in mijn Volvo van dit gaaf gesprek dacht ik: “Was dit wel een toevallige ontmoeting? “ 

S.F. Nar