Slutty summer

Column door Antoinette Verstegen
dinsdag 29 juni 2021


De slutty summer komt eraan! Elk medium, al dan niet digitaal, weet het zeker. Ik ben voor! Eindelijk weer ongelimiteerd aanraken (met wederzijdse instemming uiteraard), broeierige blikken en met een beetje geluk daarop volgende goeie sex en omdat we zo hebben afgezien, alles net wat losbandiger, gewoon omdat het kan.

En wat fijn dat ‘slutty’ weer eens positief wordt gebruikt. Of heb ik dat alleen en is het eigenlijk als waarschuwing bedoeld? Vrouw, pas deze losbandige zomer extra op dat je niet gezien wordt als slet, want dat kan het vinden van een geschikte partner belemmeren. Dat is natuurlijck het laatste wat je wilt als hulpeloos wezen. Aldus het patriarchaat.

Ik heb slet als scheldwoord nooit begrepen. Vrouwen hebben net zoveel lustgevoelens als mannen en van sex slijt er, zolang je het veilig doet, werkelijk niets. Of je het nu regelmatig met dezelfde doet of een wat gevarieerdere smaak hebt.

Slutshaming is al een tijdje weer helemaal terug van weggeweest, sinds ja, wanneer eigenlijk? Ik denk sinds de jaren dat de kerk er belang bij had vrouwen monogaam, volgzaam en zo aseksueel mogelijk te houden. Rebelse, seksueel gezonde vrouwen waren natuurlijk een hel van concurrentie voor het celibataire kerkelijke leven. Behalve dat we daar als vrouw onder hebben geleden, weten we intussen ook wat dat heeft gekost aan misbruik en ander leed.

Wat de winst nu is, om vrouwen er op deze manier onder te houden, daar heb ik wel ideeën over, maar die passen niet in een column. Heel korte samenvatting: het is armoe.

Misschien moeten we uit protest van slet, net als van heks en feminist, een geuzennaam maken: ik ben een slet, want ik bepaal zelf wel hoe vaak ik sex heb en met wie. ‘Met wederzijdse instemming’ kunnen we hier denk ik weglaten. Er zijn niet zoveel vrouwen die hun behoefte zo opdringen, dat de ander zich hierdoor onveilig voelt. 

Dat is voor een aantal mannen wel anders. Pas las ik dat 1 op de 10 studentes tijdens haar studie slachtoffer is geweest van seks zonder instemming. What the fuck! En dan zo’n beetje letterlijk. Verkrachting slijt ook niet, maar dan niet omdat het zo destructief is.

Een groot deel van die studentes zag het niet eens als verkrachting, want dat gebeurt in de bosjes en ze kenden de man en daardoor eigen schuld en zo. Het lijkt me een mooi moment om bij die nooit aangeklaagde mannen, met van die inkt die ze ook voor mijn semipermanente wenkbrauwen gebruiken, de grote V van verkrachter op het voorhoofd te zetten. Ze zijn sowieso uitgesloten van de slutty summer en social media doet de rest. Zonde om geen gebruik te maken van de ervaring die is opgedaan met slutshaming via de socials.

Voor alle anderen: Sexy slutty summer!