Deel dit artikel ‹ Terug

Stichting Kunst in het Kerkje presenteert in Kerkje Velp Concert Dokwerk Saxophone Quartet

Geplaatst op: dinsdag 11 april 2023


Op zondagmiddag 23 april 2023 verzorgt ''Dokwerk Saxophone Quartet'' een concert met klassieke muziek van hedendaagse, levende componisten in het Vincentiuskerkje in Velp bij Grave. Het concert wordt georganiseerd door stichting Kunst in het Kerkje. Het concert begint om 14.00 uur. De locatie is het Kerkje Velp, Pastoor Loefsweg 1 in Velp bij Grave. Het programma van ''het Dokwerk Saxophone Quartet'' staat in het teken van levende componisten. Als je nou Mozart en Beethoven een keer aan de zijkant laat staan en de componisten van nu een stem zou geven, hoe gaat het dan deze middag klinken? Er zijn zoveel antwoorden als er mensen zijn, want iedereen staat anders in de wereld en neemt anders waar. En toch zijn er overeenkomsten, universele menselijke bewegingen die zich herhalen. Vind jij jezelf terug in de taal en verhalen van een van deze hedendaagse componisten?


Het programma

Philip Glass (*1937) zou je kunnen omschrijven als ''de koning van het minimalisme''. In zijn ‘Quartet for Saxophones’ (1995) hoor je dat terug, maar ook dat dit werk in een oudere stijlperiode te dateren is: er is meer vrijheid, de muziek beweegt en ontwikkelt zich sneller voorwaarts, motieven worden herhaald, maar het is minder statisch. Zijn jongere Amerikaans landgenoot David Biedenbender (*1984) schreef ‘you’ve been talking in your sleep’ (2010) gefascineerd door slaap en dromen. Geïnspireerd door de

surrealistische taal die zijn echtgenote soms gebruikt als ze in haar slaap praat is dit stuk een soort dialoog tussen haar bewuste ‘ik’ en haar slapende ‘ik’. De klank en sfeer die de Ierse Ian Wilson (*1964) in ‘so softly’ (1992) heeft gevonden is enigszins uniek in het repertoire voor saxofoonkwartet. Ingedeeld in vier secties hebben de buitenste twee het ritme van de opkomst en ondergang van de ademhaling. Het stuk zelf is meestal zachtaardig, bijna als een slaapliedje, met een gevoel van verschijnen uit, en verdwijnen in het niets. De titel van het stuk is geïnspireerd door de blijkbaar heel zachte stem van de componist.


De jongste componist op het programma is de Iraanse Ramin Amin Tafreshi (*1992), die op het Conservatorium van Amsterdam heeft gestudeerd en een dierbare vriend van hetkwartet is. ‘Negarehaye Rangin’ (2020) betekent ‘kleurrijke impressies’. Ramin laat zich inspireren door de verhalen, melodieën en harmonieën in Iraanse folkmuziek, verwerkt dezeen laat uiteindelijk weer een verhaal in zijn eigen individuele compositorische taal horen. Het resultaat is een rijke samenkomst van de culturen van oost en west.

Om het programma afteronden zal toch nog een componist klinken die al aan het begin van het 20e eeuw heeft geleefd. Hoe dan ook voelt de muziek van de Duitse Kurt Weill (1900-1950) uit zijn ‘Dreigroschenoper’ (1928) nog steeds levendig en actueel. Zijn kritiek aan de corrupte kapitalistische gezelschap, invloeden van de jazz muziek en de

uitgelaten sfeer van de salon en dans muziek vangen de ‘Zeitgeist’ van jaren twintig. De melodieën zijn ook de minder associeerden met klassieke muziek wel bekend en laten tot vandaag mensen mee neuriën en wippen. Muziek voor iedereen!


Het quartet

Het Dokwerk Saxophone Quartet is een jong en energiek kamermuziek ensemble gevormd in 2019. Oorspronkelijk uit vier verschillenen hoeken van de wereld hebben zich de vier leden, Lisa Schreiber, Jen-Hong Wu, Ileana Termini en Pedro Silva, in het cultureel vibrant Amsterdam samen gevonden, waar ze momenteel aan het Conservatorium met deNederlandse saxofoon coryfee Arno Bornkamp studeren. Als deel van hun internationaal vermaard saxofoonklas hebben ze al in de grote zaal van het Concertgebouw en het Muziekgebouw aan ’t IJ gespeeld.


In september 2022 vond de tweede editie van ''het Kamermuziek Concours Gelre'' plaats. Dokwerk Saxophone Quartet won de eerste prijs én de Podiumprijs. Het kwartet kreeg als prijs drie masterclasses en de mogelijkheid om een lunchconcert te verzorgen in de grote zaal van Concertgebouw ''De Vereeniging'' in Nijmegen. Het Dokwerk Saxophone Quartet speelt voor saxofoonkwartet geschreven muziek, variërend van het prille begin van het genre in Frankrijk gedurende het begin van de 20ste eeuw tot de

meeste recente ontwikkelingen in het Nederlandse muzieklandschap. Het kwartet bestaat uit: Lisa Schreiber (sopraan), Jen-Hong Wu (alt), Ileana Termini (tenor) en Pedro Silva (Bariton). Ze studeren alle vier aan de bacheloropleiding Saxofoon Klassiek bij Arno Bornkamp. Kamermuziek Concours Gelre is een landelijk concours dat muzikaal talent stimuleert en klassieke ensembles onder de aandacht brengt. De jury voor editie 2022 bestond uit: Bart van de Roer (Pianist), Alena Walentin (Fluitist), Maria Milstein (Violist), Kenne Peters (Namens De Vereeniging).


Voor kaarten reserveren en meer informatie over onze exposities en concerten kunt u terecht bij onze website www.kunstinhetkerkje.nl.