Deel dit artikel ‹ Terug

Stichting Kunst in het Kerkje presenteert

Geplaatst op: vrijdag 23 december 2022


Kunstexpositie Peterjan Prinsen en Teo Baehler in Kerkje Velp

In januari 2023 exposeren Peterjan Prinsen en Teo Baehler in het Kerkje in Velp bij Grave. Deze expositie wordt georganiseerd door Stichting Kunst in het Kerkje. De expositie is te bezichtigen op de vrijdagen, zaterdagen en zondagen 6/7/8 – 13/14/15 - 20/21/22 januari 2023. De openingstijden zijn alle genoemde dagen van 11 tot 17 uur. De locatie is het Kerkje, Pastoor Loefsweg 1 in Velp bij Grave.


Op zoek naar zeggingskracht

Peterjan Prinsen is in 2013 gaan schilderen. Vóór die tijd bedacht hij als fotograaf al steeds vaker dat hij méér zeggingskracht in zijn beelden wilde leggen. Peterjan heeft de Academie van Schone Kunsten gevolgd in Arendonk (B) en is daar in 2018 afgestudeerd. De inspiratie voor zijn beelden put hij uit alledaagse dingen, de natuur, zijn directe omgeving en voornamelijk uit zijn foto’s en fotoarchief. Het gebeurt ook vaker dat hij een foto maakt omdat hij ter plekke bedenkt hoe hij dat beeld wil gaan schilderen. Dat plan voert hij dan met een beperkte voorbereiding uit, maar met ruim baan voor spontane ingevingen en experimenten tijdens het werken. Hij zet een figuratie op, begint met uitwerken en voegt al werkende nieuwe en abstracte elementen toe. Het wordt nooit wat hij van plan was dat het zou worden, maar steeds anders en vaak beter. Het schilderen laat hem niet meer los en geen enkel thema is hem te gek. Bij voorkeur werkt hij in olieverf, schraal of juist pasteus. Zijn werk is kleurrijk en een enkele keer monochroom.


Sculpturen met een dunne scheidslijn tussen echt en gemaakt

Voor Teo Baehler zijn de bossen in zijn geboortestreek Zuid-Zwitserland, ongerept en doorgaans uit dezelfde soort bomen bestaand, een enorme inspiratiebron. Wandelen in die streek heeft voor hem iets repeterends en meditatiefs. Wandelen in de Nederlandse natuur ervaart hij als van een heel andere orde. Hij beleeft hier een grote afwisseling van ongeschonden natuurdelen en door de mens voortgebrachte natuurlijke ingrepen, een voortdurende alternatie tussen natuur en cultuur. Hij herkent niet zomaar het ene of het andere, eerst heeft hij een vermoeden en dan, nieuwsgierig geworden en goed kijkend, herkent hij bijvoorbeeld een vaag menselijk ingreep. De dunne scheidslijn tussen echt en gemaakt intrigeert hem mateloos, wakkert zijn nieuwsgierigheid aan en daagt hem uit tot onderzoeken. Hij stelt zich vragen, benieuwd en gefocust en ervaart dit als een avontuur. Met zijn sculpturen wil hij dit gevoel uitdrukken.


Voor meer informatie over onze exposities en concerten, kijk op www.kunstinhetkerkje.nl