Deel dit artikel ‹ Terug

Gemeente Land van Cuijk start met pilot om bomen te behouden waar mogelijk

Geplaatst op: vrijdag 2 september 2022


Geen bomen meer kappen, tenzij het echt niet anders kan. Dat is het nieuwe tijdelijk afwegingskader voor het kappen van gemeentelijke (laan)bomen. Dit tijdelijk afwegingskader dient ter overbrugging van de periode tot aan het nieuwe bomenbeleid, dat onderdeel wordt van een meerjarige natuurvisie.

Het ‘niet kappen tenzij’-principe zorgt voor een meer transparante en uniforme manier van werken waardoor nog zorgvuldiger een afweging gemaakt kan worden voordat een gemeentelijke boom gekapt wordt. 


Wethouder Antoinette Maas: “Het behoud van bomen helpt mee aan het behalen van de gemeentelijke klimaat- en natuurdoelen zoals het tegengaan van hittestress, het creëren van een aangenaam leefklimaat door het bieden van verkoeling vanwege hun schaduwwerking, het opvangen en vasthouden van water en andere groene doelstellingen zoals een toename van de biodiversiteit. ”


Compensatie gekapte bomen

Bomen die toch gekapt worden zullen binnen redelijke termijn vervangen worden met behoud van hetzelfde kroonvolume. Wanneer blijkt dat de vervangende boom niet op dezelfde plek geplant kan worden wordt gekeken naar een andere geschikte plek in de gemeente.


Lopende projecten

Als er bij lopende projecten waar een kapvergunning voor is verleend mogelijke alternatieven niet in beeld zijn gebracht, dan wordt dat alsnog gedaan volgens het afwegingskader. Uitgangspunt is wel dat dit niet tot noemenswaardig uitstel gaat leiden. “Dit is een mooie tussenstap. Voor nieuwe projecten volgen we het afwegingskader totdat het bomenbeleid is ontwikkeld”, aldus Antoinette Maas.


Vervolgtraject

Dit tijdelijk afwegingskader wordt ingezet als pilot. De ervaringen die tijdens de pilot worden opgedaan worden meegenomen in de uitgangspunten bij de harmonisatie van het bomenbeleid en de toekomstig op te stellen meerjarige natuurvisie. Participatie zal deel uit gaan maken van dit proces, onder meer door belangengroepen te betrekken waar de gemeente mee samenwerkt.

Verder wordt een op te richten adviescommissie ‘Groene kwaliteit’ ingezet voor een integraal B&W-advies en -besluit bij ingewikkelde situaties. Hiermee willen we in de tijdelijke periode ook ervaring opdoen ten behoeve van het nieuwe bomenbeleid.