Deel dit artikel ‹ Terug

Gemeente Cuijk neemt extra maatregelen op de Kraaijenbergse Plassen

Geplaatst op: woensdag 11 augustus 2010


Gemeente Cuijk heeft besloten enkele extra maatregelen te nemen om de veiligheid op de Kraaijenbergse Plassen te vergroten. Naar aanleiding van het ongeluk met een speedboot en een zwemmer op 11 juli 2010 besloot het college te onderzoeken of de gemeente meer kan doen om de veiligheid van zwemmers te waarborgen. Met name op en rond de jachthaven worden extra maatregelen genomen.

Extra maatregelen
In overleg met de exploitant van de jachthaven in plas 3 bij Linden is besloten om op en rond de jachthaven extra veiligheidsmaatregelen te nemen. De maatregelen zijn gericht op het creëren van een duidelijkere scheiding tussen aparte zones voor boten en gebieden waar zwemmers mogen komen. Besloten is dat er deze week een drijflijn aangebracht wordt in de jachthaven. Met de drijflijn wordt een fysieke vaargeul gecreëerd richting de botenhelling. Hierlangs worden borden geplaatst met de tekst ‘verboden te zwemmen’. Daarnaast zal er een hek worden geplaatst van de botenhelling tot aan de aanwezige begroeiing om te voorkomen dat mensen in dit gedeelte van de jachthaven gaan zwemmen.

Bestaande maatregelen
Bij aanvang van het huidige recreatieseizoen zijn extra maatregelen genomen om de veiligheid op en rond de plassen te waarborgen. Er zijn twee extra boa’s aangesteld om met name in de weekenden en avonduren meer toezicht te kunnen realiseren; de gemeente heeft beschikking over een snellere boot voor handhaving en toezicht op de plassen, en er wordt een informatiepamflet verspreid met de geldende regels in het plassengebied.

De belangrijkste regels op en rond de plassen, zoals deze ook op het informatiepamflet gepresenteerd worden, zijn als volgt:
-Vaar niet harder dan 6 km/u in de haven en op de Heeswijkse Plas.
-Vaar niet harder dan 9 km/u op de overige plassen.
-Een gemotoriseerd vaartuig besturen? Alleen als u 12 jaar of ouder bent.
-Een snelle motorboot besturen? Alleen als u 18 jaar of ouder bent en een vaarbewijs bezit.
-Afmeren op de daarvoor aangegeven plaatsen en niet langs de oevers.
-Maximaal 6 dagen en 7 nachten op de plassen overnachten.
-Zwem niet bij een botenhelling, doorvaart en onder bruggen.
-Op de zwemstranden zijn geen honden toegestaan.
-Spring of duik niet van bruggen.
-Maak geen open vuur.
-Kampeer alleen op de camping.
-Bezorg anderen geen overlast.

Gemeente Cuijk verwacht met deze maatregelen en het bestaande toezicht maximale veiligheid op de plassen te realiseren. Helaas zijn incidenten zoals het ongeval op 11 juli nooit helemaal uit te sluiten. Wij vragen recreanten op en rond de plassen om rekening te houden met elkaar.