Deel dit artikel ‹ Terug

Expositie Puck Rijnen in museum Het Petershuis

Geplaatst op: vrijdag 16 juli 2010


‘Verloren’ Foto’s van Puck Rijnen te Vinden in Museum Het Petershuis

De Milsbeekse Puck Rijnen exposeert van 25 juli tot 23 augustus a.s. onder de titel ‘Perdu’ fotografie in Museum Het Petershuis in Gennep. De studente van de Amsterdamse Gerrit Rietveld Academie wordt daarbij vergezeld door haar artistieke oom Jesse de Haas. Hij toont zijn aquarellen van bos-, duin- en weidelandschappen.

Puck Rijnen (1990) fotografeert grotendeels op gevoel. ‘Alles kan me inspireren: de buitenlucht, een gedicht, muziek. Dan pak ik mijn camera en begin te schieten. Ik plan bijna nooit iets, intuïtie is erg belangrijk voor mij’, aldus Puck. Ze vervolgt: ‘Als ik er te veel bij nadenk, heeft dat meestal tot gevolg dat ik niet tevreden ben over het resultaat en niets van mezelf in het werk kan terugvinden. Ik hou ervan om op gevoel te experimenteren, bijvoorbeeld met licht en compositie. Het eindresultaat ontstaat terplekke, eigenlijk per toeval.’ Op de foto’s van Puck Rijnen vervullen mensfiguren meestal de hoofdrol, vaak in een enigszins desolate toestand, alsof ze gedrapeerd zijn in een hoek van het vlak. De beelden zijn technisch gezien niet perfect, maar bevatten, juist omwille van het realiseren van de beoogde dramatiek, technische ‘fouten’ als onscherpte, onderbelichting en ruis. Puck: ‘Het zijn letterlijk en figuurlijk ‘verloren’ foto’s. Vandaar dat ik deze expositie in Het Petershuis de titel ‘Perdu’ heb meegegeven.

Naast Puck Rijnen exposeert oom Jesse de Haas (1954) maar liefst 140 van zijn aquarellen van landschappen. Net als Puck, houdt hij er bij het maken van zijn kunstwerken een non-conformistische denk- en handelswijze op na. Vooral dat is het verbindende element tussen oom en nicht: denk en doe onafhankelijk en volg vooral je gevoel. Jesse woont samen met veel dieren op zijn boerderij in Voerendaal, Zuid-Limburg. Zijn woonomgeving en levensstijl verraden zijn artistieke bevlogenheid. Naast schilderen, aquarelleren en fotograferen houdt Jesse de Haas zich intensief bezig met het maken van muziek, o.a. in diverse bands.

De expositie zal op zaterdag 24 juli a.s. om 15:00 uur voor genodigden en voor Vrienden van Museum Het Petershuis worden geopend. Het openingswoord zal worden verricht door Ronald Starrenburg. Het geheel zal worden opgeluisterd met muziek. Vanaf zondag 25 juli zijn de deuren open voor het publiek. De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met zondag 23 augustus.

Museum Het Petershuis, Niersstraat 2 te Gennep is voor het publiek geopend van woensdag t/m zondag tussen 14:00 en 17:00 uur. Nadere informatie over de tentoonstelling is te verkrijgen bij Museum Het Petershuis of op www.museumhetpetershuis.nl.