Deel dit artikel ‹ Terug

Startsein voor Groenblauw stimuleringskader in Noordoost-Brabant

Geplaatst op: donderdag 8 juli 2010


Op woensdag 21 juli 2010 zal bij de Lamperse Hei in Wanroij het gebiedscontract ondertekend worden. Met deze ondertekening wordt het startsein gegeven voor het Provinciale Stimuleringskader Groen Blauwe diensten in de gemeenten Boekel, Boxmeer, Sint Anthonis en Veghel. Brabants Landschap is als Coördinatiepunt Landschapsbeheer bij het proces betrokken. Met deze subsidieregeling willen de gemeenten, waterschap Aa en Maas en de provincie Noord-Brabant mogelijkheden creëren om het landschap te behouden en te versterken. Hiervoor stellen zij financiële middelen beschikbaar en een veldcoördinator, die geïnteresseerden kan helpen bij de subsidieaanvraag en eventuele vergunningen.
 
Het stimuleringskader Groen Blauwe diensten is een provinciale subsidieregeling waaraan elke gemeente zijn eigen invulling kan geven. Alle gemeenten hebben een kaart ontwikkeld waarop is aangegeven welke mogelijkheden de regeling op een locatie biedt. Een boer die bijvoorbeeld een rij knotbomen langs het perceel heeft liggen of een poel in het weiland kan in aanmerking komen voor een vergoeding. De regeling biedt ook mogelijkheden om kenmerkende elementen terug te brengen in het landschap. Naast een vergoeding voor het aanleggen van het element, krijgt de boer de waarde van de grond die hij inbrengt vergoed. Vervolgens zijn er ook mogelijkheden voor het afsluiten van een contract voor een beheersvergoeding.

Startsein
Op woensdag 21 juli tussen 13.30 en 14.00 uur worden de gasten van het startmoment ontvangen op de Lamperse Hei in Wanroij. Na een kort welkom van de voorzitter zullen de bestuurders van de betrokken partijen op een geanimeerde manier toelichten waarom zij de subsidieregeling voor het buitengebied omarmen. Gedeputeerde Onno Hoes zal namens de provincie ook aanwezig zijn. Hierna zullen zij het gebiedscontract ondertekenen. Rond 16.00 uur zal de bijeenkomst afgesloten worden.

Financiers
Gemeenten, provincie en het waterschap Aa en Maas dragen zorg voor natuur, landschap en recreatie. Daarom stellen ze gezamenlijk ruim 1,9 miljoen financiën beschikbaar en zorgen ze voor een goede begeleiding.

Veldcoördinator
Om echt van start te kunnen gaan met de subsidieregeling wordt er na de ondertekening van het gebiedscontract een veldcoördinator geworven. Wanneer deze is aangesteld, kan de regeling echt van start gaan. Naar verwachting kunnen de eerste aanvragen na de zomer worden ingediend.