Deel dit artikel ‹ Terug

Officiële oplevering Louis Jansenplein

Geplaatst op: donderdag 4 november 2021


Op donderdag 11 november 2021 wordt het werk aan het Louis Jansenplein in Cuijk officieel opgeleverd. Daarmee wordt een belangrijk projectonderdeel van de herinrichting van het centrum van Cuijk afgerond. Bij dit moment wordt feestelijk stilgestaan door wethouder David Sölez die als opleveringshandeling een boom zal planten. Tijd: 15.00 uur. De pers is van harte welkom bij deze oplevering.

 

Herinrichting

Cuijk werkt al enkele jaren aan de herinrichting van het centrum in samenwerking met Infrascoop. Met de herinrichting wil de gemeente het centrum aantrekkelijker maken voor bewoners maar ook voor ondernemers en degenen die Cuijk (willen) bezoeken. Nadat eerder al de Grotestraat-Noord, de Maasstraat en de Korte Molenstraat opnieuw werden ingericht is nu het werk aan het Louis Jansenplein afgerond.

De aankleding van het Louis Jansenplein (en aansluitend de Maasburg) volgt in hoofdlijnen de reeds uitgevoerde straten. De rijbaan en loopstroken kregen een verharding van bruine stenen en verkeers-geleidende bandenlijnen van natuursteen. Ook het straatmeubilair zoals lichtmasten, zitbanken, fietsbeugels, afvalbakken en groenelementen zijn vernieuwd. Zij zijn, evenals bomen en groenelementen, geplaatst in een strip van natuurstenen verharding. Het Louis Jansenplein is ook opgewaardeerd met een waterkunstwerk.

 

Klimaat

Door de klimaatverandering is er meer behoefte aan een groene leefomgeving. Bij de herinrichting van het Louis Jansenplein en de Maasburg kreeg dit volop de aandacht. Een gedeelte van het plein is voorzien van een afwisselende beplanting. Ook zijn bomen toegevoegd. Niet alleen boven de grond vond een herinrichting plaats. Tijdens het werk is ondergronds een infiltratievoorziening voor regenwater aangelegd door Infrascoop. Deze voorziening kan 675 kubieke meter schoon regenwater opvangen dat afkomt van het plein en van de wegen en daken in de omgeving. Vanuit deze voorziening kan het water langzaam in de bodem zakken. Dit gaat verdroging tegen en het helpt de grondwaterstand op peil te houden. Daarnaast is rondom het herinrichtingsgebied het bestaande riool vervangen door twee afzonderlijke buizen; een voor het vuilwater (afvalwater van de woningen) en een voor het regenwater.

Wethouder Sölez, portefeuillehouder Milieu en Duurzaamheid is dan ook uiterst tevreden over de herinrichting. “Niet alleen is met deze herinrichting een fraai plein ontstaan, de onder- en bovengrondse maatregelen die zijn getroffen, zoal de waterberging en de vergroening, maken dat dit plein meer beantwoordt aan de eisen die vandaag de dag aan een leefomgeving worden gesteld; duurzaam en groen”.

 

 

Infrascoop

Het aannemersbedrijf Infrascoop is sinds 2017 betrokken bij de reconstructiewerkzaamheden in het centrum van Cuijk. Het aannemersbedrijf van Cuijkse komaf is enorm trots om vanaf het begin af aan deel uit te mogen maken van de herinrichting. Ton Derks, directeur Infrascoop, vertelt tevreden: “Ook deze fase van het centrumplan hebben wij met veel betrokkenheid en vakmanschap in goede samenwerking met de gemeente Cuijk gemaakt. Ik ben trots op het feit dat we samen met de gemeente en ondernemers tot zo’n mooi resultaat zijn gekomen.

 

Weekmarkt

Nu het Louis Jansenplein gereed is, vindt ook de weekmarkt weer op het plein plaats. In overleg met marktkooplieden en centrumondernemers is echter gekozen voor een andere opstelling dan voorheen. Het winkelend publiek loopt nu een rondje langs de winkels en kramen. Ook zorgt de nieuwe opstelling ervoor dat er geen zwaar verkeer (verkooptrailers) over de nieuwe bestrating rijdt en dat het waterkunstwerk ook tijdens de weekmarkt in gebruik kan blijven.