Deel dit artikel ‹ Terug

Wethouder Bellemakers start recycling bouwweekmaterialen

Geplaatst op: dinsdag 14 september 2021


Sint Anthonis, Wanroij, Stevensbeek - De afsluiting van de kinderbouwweken werd in het verleden traditiegetrouw afgesloten met het verbranden van de bouwmaterialen. Dit jaar is, in overleg met de organisatoren en de leveranciers, voor een milieuvriendelijkere oplossing gekozen. Aan het eind van de kinderbouwweek had Chris Wouters, directeur van Wouters Wanroij BV, ervoor gezorgd dat er een container klaarstond waarin alle hout weer kon worden verzameld en afgevoerd. Wethouder Bellemakers vertelde de aanwezige jeugd waarom het beter is om het hout op duurzame wijze te hergebruiken of als biomassa in te zetten.

Klimaat en schone lucht
De gemeente is blij dat er een goede oplossing is gevonden als alternatief voor het opstoken van de houten bouwmaterialen. Wethouder Bellemakers: “Kinderen snappen als de beste dat het in de open lucht opstoken van materiaal niet meer van deze tijd is. Het past niet bij
duurzaam gebruik van grondstoffen, niet bij het tegengaan van de klimaatverandering en ook niet bij onze wens om de lucht schoon te houden. Nog niet zo lang geleden tekende de gemeente Sint Anthonis het zogenaamde “schone lucht akkoord”. Daarmee hebben we als gemeente Sint Anthonis toegezegd om werk te maken van schone lucht.” 

Samenwerking leidt tot oplossingen

De Wanroijse firma Wouters was bereid om het hout bij alle dorpen met kinderbouwweken kostenloos op te halen. Sint Anthonis en Wanroij maken gebruik van deze service. Ook de organisatoren van de kinderbouwweken waren tevreden met de geboden oplossing; alhoewel er bij het stoken van “een goede fik” ook nog wat nostalgie komt kijken en het loslaten van zo’n traditie best een hele stap is. “Wij zijn de eerste gemeente in het land van
Cuijk die geen stookvergunning heeft hoeven afgeven voor verbranding van de materialen en daar zijn we best trots op”, aldus de wethouder.
Houtafval en duurzaamheid Het houtafval wordt door de leverancier dus ook weer ingenomen en verwerkt. Het wordt versnipperd en tot grondstof voor de spaanplaatindustrie of als duurzame brandstof gerecycled.