Deel dit artikel ‹ Terug

Gemeente Cuijk sponsort bijzondere bijenkast

Geplaatst op: dinsdag 18 augustus 2020


Sinds donderdagochtend 20 augustus prijkt in de tuin van de Pater Oblaten - Grotestraat te Cuijk - een gloednieuwe bijenkast met bijzondere bijen. De kast van stichting Arista Bee Research is gesponsord door de gemeente Cuijk en officieel geopend door wethouder Sölez. “Bijen spelen als bestuivers een fundamentele rol in de voedselvoorziening van mens en dier. Hun voortbestaan is van invloed op ons voortbestaan. Daarom steunen wij de activiteiten van stichting Arista Bee Research. Het is erg mooi om dat op deze tastbare manier te kunnen doen, met een eigen kast middenin de gemeente, in de kleuren van ons gemeentewapen.”

Dat de insectenpopulatie in de wereld afneemt, is bij veel mensen bekend. Het gebruik van allerlei bestrijdingsmiddelen, de monocultuur in intensieve landbouw en de verschraling van het landschap helpen onze kleine aardbewoners niet. Toch schuilt, wanneer het aankomt op het voortbestaan van de honingbij, een groter gevaar. Waar onze wereld in de ban is van het coronavirus, staat de wereld van de bijen onder druk door de parasitaire mijt ‘Varroa destructor’.

De naam zegt het eigenlijk al: de Varroa destructor mijt is bijzonder destructief. Het is de hoofdoorzaak van het verzwakken en de sterfte van honingbijvolken. De exotische mijt komt oorspronkelijk uit Azië maar heeft inmiddels bijna alle bijenvolken in Europa en Amerika besmet. Ze veroorzaken ernstige bijenziektes. Dit een grote bedreiging voor de productie van onze voedselgewassen.

Resistentie
Een klein deel van de Westerse honingbijen heeft erfelijke gedragseigenschappen die de volken resistent maakt tegen de Varroa mijt. De stichting Arista Bee Research heeft (op basis van onderzoek van de USDA) een methode ontwikkeld om op termijn volledig resistente volken te telen en zo de honingbij te redden. Bedrijven en stichtingen kunnen dit teeltprogramma steunen door bijenkasten te adopteren en op eigen terrein te plaatsen.

Gemeente Cuijk sponsort
De gemeente Cuijk is een van de sponsoren van het programma van Arista. De bijenkast van de gemeente komt te staan in de tuin van de Pater Oblaten, in de Grotestraat in Cuijk. De locatie van de kast is zorgvuldig gekozen, een meter van het wandelpad en met de vliegrichting van het pad af. Zo veroorzaken de bijen geen overlast, maar dragen ze wel bij aan het redden van hun eigen soort. Meer weten? Kijk op www.aristabeeresearch.org.

advertentie