Deel dit artikel ‹ Terug

Ik overleefde Nagasaki

Geplaatst op: dinsdag 25 mei 2010


Op dinsdag 1 juni wordt in het Liberty Park in Overloon een tentoonstelling geopend over de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. De tentoonstelling is gemaakt in Japan en is dit jaar alleen in Overloon te zien.

Het nationale herdenkingscentrum in Nagasaki heeft de tentoonstelling zes jaar geleden ontwikkeld. Ieder jaar is de tentoonstelling ergens in de wereld te zien. Zo stond de tentoonstelling in het verleden onder meer in Chicago en Kuala Lumpur in Maleisië. En dit jaar dus in Overloon. De atoombommen maakten een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Azië. Maar daar werd een hoge prijs voor betaald.

De tentoonstelling laat pijnlijk duidelijk zien wat er gebeurde met de mensen in de directe omgeving van de ontploffing. In Overloon zullen ongeveer twintig voorwerpen te zien zijn die overgebleven zijn na de aanval op Nagasaki op 9 augustus 1945. Onmiskenbaar zijn de grote krachten en hoge temperaturen die bij ontploffing vrijkwamen.

Uiteindelijk was het effect, behalve een kilometershoge paddestoel van as en puin, dat er enkele honderdduizenden mensen omkwamen. De helft daarvan onmiddellijk binnen enkele seconden, de anderen in een tijdsbestek van hooguit enkele jaren aan de gevolgen van radioactiviteit. Ter gelegenheid van de opening van deze bijzondere expositie komt een Japanse overlevende vertellen hoe zij als achtjarig kind haar familie verloor en wat er in de maanden en jaren daarna in Nagasaki gebeurde.

De lezing, die drie keer wordt gehouden, is gratis toegankelijk na aanmelding vooraf bij het museum. Er zijn per lezing maximaal honderd plaatsen beschikbaar. De eerste lezing is op maandag 31 mei om 14 uur, de tweede op dinsdag 1 juni om 11 uur en de laatste op dinsdag 1 juni om 15 uur. Alle lezingen vinden plaats in de aula van het museum.

www.libertypark.nl