Deel dit artikel ‹ Terug

De kunst van het fietsen in Cuijk

Geplaatst op: vrijdag 21 mei 2010


26 mei feestelijke opening OV-fietsbox met een fototentoonstelling en speciale trein in Cuijk

Op woensdag 26 mei opent wethouder Arthur Baudet van de gemeente Cuijk samen met Kaj Mook, directeur NS OV-fiets, op station Cuijk op feestelijke wijze een nieuwe OV-fietsbox met twintig OV-fietsen. Deze zelfservice huurlocatie van OV-fiets is geplaatst op initiatief van en dankzij een financiële bijdrage van de gemeente Cuijk.

Sinds kort én binnenkort worden diverse huurlocaties gerealiseerd bij stations waar Veolia het treinvervoer verzorgt. Zoals in Maastricht Randwijck, Kerkrade en binnenkort ook op station Venray en Valkenburg. Daarom rijdt Frank van Setten, directeur Rail Veolia, op 26 mei a.s zelf als machinist de genodigden van Nijmegen naar Cuijk en wel in een speciaal ingezette trein.

In Cuijk zullen niet alleen treinreizigers overstappen op een OV-fiets, ook busreizigers uit Grave en Uden kunnen de OV-fiets gebruiken voor het laatste stukje van hun reis. Wethouder Openbaar Vervoer Arthur Baudet “Het geeft OV-reizigers een nuttig en gezond verlengstuk voor hun reis, waarmee ze met meer gemak helemaal tot aan de deur van hun eindbestemming kunnen komen.” De gemeente Cuijk wil alle openbaar vervoer reizigers graag verder op weg helpen. Kaj Mook: “We hopen dat het initiatief van de gemeente Cuijk de hele provincie inspireert om meer te investeren in OV-fiets. Bij elk belangrijke overstappunt kan OV-fiets worden ingezet en zo bijdragen aan beter openbaar vervoer.”

Met de OV-fiets voor het laatste stukje van de reis kunnen passagiers in het openbaar vervoer daadwerkelijk reizen van deur-tot-deur. Klanten van OV-fiets kunnen snel en makkelijk, zonder borg of legitimatie, een OV-fiets huren op een overstaplocatie. De kosten worden achteraf automatisch geïnd. Inmiddels is OV-fiets beschikbaar op ruim 200 huurlocaties. Bij alle grote en middelgrote stations, veel kleine stations, maar ook bij enkele bedrijventerreinen, diverse metro- en busstations en bij een aantal P+R terreinen. Alle informatie over OV-fiets is te vinden op www.ov-fiets.nl.

De vaste klanten van OV-fiets zijn particuliere en zakelijke abonnementhouders maar ook houders van een NS-Business Card of een Mobility Card. Een abonnement wordt via www.ov-fiets.nl afgesloten en kost € 9,50 per jaar. Een rit kost € 2,85 per 20 uur. Daarmee is de huur van een OV-fiets aantrekkelijk voor een zakelijke afspraak, woon-werkverkeer, een dagtrip of een avondje uit.

In 2009 werden door 67.000 abonnees in totaal 670.000 ritten gemaakt met een OV-fiets. Daarmee is OV-fiets verdubbeld ten opzichte van 2007, het jaar waarin NS ervoor koos OV-fiets onder haar vleugels te nemen. De verdubbeling geldt zowel voor de gemaakte ritten als het totaal aantal abonnees. Het fietsenpark zal in de komende drie jaar groeien naar zo’n 6000 OV-fietsen.