Deel dit artikel ‹ Terug

Genomineerd voor Dokter Peelen Cultuurprijs; Slabox

Geplaatst op: woensdag 4 december 2019


De nominaties voor de Dokter Peelen Stimulerings- en Cultuurprijs zijn bekend. De aftrap voor de serie interviews is SlaBox oftewel Stichting Landschapsbeheer Boxmeer. Omdat dit volgens de jury een prachtige organisatie is met tal van enthousiaste vrijwilligers die zich inzetten voor het beheer en onderhoud van de unieke Maasheggen. Zij hebben een actief aandeel in het in stand houden van het eeuwenoude ambacht van Maasheggenvlechten. Eefke Peeters sprak met Ruth Bakkenes en Theo van Lankveld.

Slabox

Ruth woont zijn halve leven in Boxmeer, maar komt oorspronkelijk van de Veluwe. “Mijn roots liggen in een prachtig natuurgebied, maar hier is het minstens zo prachtig, al dan niet mooier. De Maasheggen zijn uniek, zoals hier vind je ze nergens anders.”
Theo van Lankveld zag het levenslicht in Sint Anthonis, maar woont inmiddels 45 jaar in Boxmeer, waar hij ook onderwijzer was. “We houden ons met Slabox bezig met natuur en sociale cohesie.”

De nominatie kwam voor beiden heren als een complete verrassing.
“Een eer. Dat is het. De Stichting is nu met zo'n dertig man actief om het buitengebied te behouden en mooi te maken. Dit bestaat grotendeels uit de Maasheggen. Op donderdag steken we in een lange ochtend de handen met zijn allen flink uit de mouwen. Daar zit trouwens ook een lange koffiepauze bij,” lacht Ruth. “Waarin we het Boxmeerse leven doorspreken.” Theo vervolgt: “Er komt ook veel regelwerk bij kijken, bijvoorbeeld op het gebied van subsidies. Ons kenmerk is dat we niets met machines doen, maar alles met handgereedschap. Zoals het ook ging voor de Tweede Wereldoorlog. Het NK Maasheggenvlechten is wel ons hoofdevent, daar zijn we echt trots op.”

Bijzonder Ecosysteem
Ruth: “Zet je er even bij dat dit de tweede zondag van maart is? Kunnen mensen dat direct in hun agenda schrijven. Aankomende editie hebben we ook mensen uit andere landen die laten zien hoe zij vlechten. Boeiend, om te zien hoe anderen dat doen. Wij zijn de enige die vlechten met levende takken, vanuit de wortels daarom is het ecologisch ook zo waardevol.”

Wanneer je wel eens wandelt door de Maasheggen weet je wat er leeft in deze bijzondere natuur.
Er lopen dassen rond, padden nestelen zich in de bladeren en er zijn poelen met salamanders.
Momenteel zijn de heggen als een soort cafetaria voor rondtrekkende vogels door de vele lekkere bessen aan de struiken in het gebied. Ook de bever begint zich steeds meer te laten zien.
Theo: “Ja, de bever is terug. We weten alleen nog niet hoe blij we hiermee moeten zijn. Het is een mooie, harde werker. Maar wanneer deze ergens zijn tanden in zet, bijvoorbeeld in een mooie boom, dan laat hij niet zomaar los. Het is ook onze taak om te kijken hoe we het ecosysteem kunnen laten werken, dus hier komt zeker een goede oplossing. “
Unesco status
Op mijn vraag of zij iets merken van de Unesco status wordt enthousiast geknikt.
“Wij denken dat het mooi gestaag steeds meer bekendheid krijgt. Zo heeft de IVN, waar wij nauw mee samenwerken, een verdubbeling in het aantal georganiseerde wandelingen. Wij hebben ook meer vrijwilligers. Ook zijn er meer samenwerkingen met plattelandsondernemers. Zoals met Janneke van de Meerstoel in Sambeek. Hier geven wij workshops Maasheggenvlechten en Janneke zorgt dan voor de locatie, koffie, thee en een goede lunch. Een dame met hart voor de regio, die meer doet dan kijken met een commercieel oog.”

Verbinding
“Op de website van de Maasheggen vind je een aantal belangrijke punten in Vortum, Beugen en Oeffelt die proberen wij aan elkaar te verbinden. De Loerangel zijn wij extra aan het promoten en aan het kijken hoe we deze kunnen verbinden aan de rest, door onder andere ecologische verbindingen te leggen voor de dieren om te migreren. Soms kopen wij een stukje heg of weiland op om het landschap in stand te houden.
We zoeken ook verbinding met de boeren, ook zij moeten kunnen werken in dit unieke gebied. Precies wat de Unesco Man & Biosphere status in houdt. Mens en natuur verbinden. Als we de Dokter Peelen cultuur prijs zouden winnen, zouden we een heg kopen of in ieder geval nieuw plantmateriaal. Dat zou hartstikke mooi zijn. De nominatie is al mooi, om de mensen wat bewuster en trotser te maken op deze prachtige regio. Het is uniek hoor, echt!”

Op de vraag waar de heren het meest trots op zijn wat betreft de Maasheggen wordt flink overlegd. Is het de Unesco status, of toch het NK Maasheggenvlechten? Is het vlechtgoeroe Marius Grutten of de rijkelijke flora en fauna? De diversiteit van hoge en lage heggen met of zonder zoom? De schoolkinderen die een stukje mee vlechten en zorgen voor historie?
“Wat een lastige vraag! We hebben de Maasheggen ooit mogen aanschouwen vanuit een luchtballon. Zo indrukwekkend prachtig. Het is die veelzijdigheid die het uniek maken, daar kunnen we echt niet uit kiezen!”

Noteer alvast zaterdag 11 januari 2020 in uw agenda waar de Dr. PeelenCultuur & Stimuleringsprijs zullen worden uitgereikt bij de Weijer tijdens een vernieuwd concept van deze bijzondere avond. 

Meer weten over Dr Peelen?
www.drpeelen.nl
Meer weten over Slabox? www.maasheggen.nl