Deel dit artikel ‹ Terug

Facing Freedom: Achter elke naam schuilt een verhaal

Geplaatst op: vrijdag 27 september 2019


Op woensdag 25 september heeft Burgemeester Marleen Sijbers van de gemeente Sint Anthonis de tentoonstelling Facing Freedom geopend. Met de opening op de Brink startte het programma 75 jaar vrede en vrijheid in Sint Anthonis.

Ook Femke Klein van Brabant Remembers en René ten Dam van stichting Dodenakkers.nl spraken over de viering van 75 jaar vrijheid in Brabant en de verhalen die achter de gezichten van oorlogsslachtoffers schuilgaan. Aan het slot van de bijeenkomst verhaalde veterane Riëtte van der Linden-Ringers over haar persoonlijke ervaringen als veteraan. Riëtte is een van de initiatiefnemers voor oprichting van de veteranenvereniging in de gemeente Sint Anthonis.
Het programma werd muzikaal omlijst door een blazerskwartet van muziekvereniging Sint Cecilia.

De expositie Facing Freedom staat op de Brink in Sint Anthonis, voor het gemeentehuis, en geeft aan de hand van zes verhalen de slachtoffers, die bij de bevrijding van Brabant zijn gevallen, een gezicht. De verhalen die men op panelen kan lezen, zijn illustratief voor de duizenden verhalen die er te vertellen zijn. De samenstellers van de tentoonstelling laten zien dat er achter elke naam, achter elk slachtoffer, achter elk grafmonument, een verhaal schuilt. De verschillende nationaliteiten van de slachtoffers laten zien hoe de wereld betrokken was bij de bevrijding van ons land.

De panelen op de Brink zijn te zien tot mei 2020 en maken onderdeel uit van het programma Brabant Remembers. De tentoonstelling is een initiatief van stichting Dodenakkers.nl en Oorlogsmuseum Overloon.
advertentie