Deel dit artikel ‹ Terug

Het Jantje van Cuijk, de jeugdonderscheiding voor de Cuijkse jeugd

Geplaatst op: vrijdag 9 april 2010


Kinderen en jongeren kunnen vanaf nu voorgedragen worden

Op de Dag van de Rechten van het Kind (zaterdag 20 november 2010) worden voor de tweede keer de jeugdonderscheidingen van de gemeente Cuijk, de Jantjes van Cuijk, uitgereikt. Kinderen en jongeren in Cuijk van 6 tot en met 12 en van 13 tot en met 23 jaar komen in aanmerking voor het Jantje van Cuijk en kunnen voorgedragen worden als ze zich op een bijzondere manier inzetten voor de mensen of natuur in hun omgeving. Een commissie met daarin jongeren uit de doelgroep beoordeelt vanaf 1 juli wie het Jantje van Cuijk zullen krijgen.

Jantje van Cuijk

Voor volwassenen zijn er al een tijdje verschillende onderscheidingen in de gemeente Cuijk; de vrijwilligerspenning, de Cuijkse Stier, de Bronzen Leeuw en natuurlijk de jaarlijkse lintjesregen voor Koninginnedag. Maar ook de jeugd van de gemeente Cuijk laat van zich horen. Sommigen helpen ouderen of zieken, anderen organiseren activiteiten in een wijk- of buurthuis, en sommigen maken bijvoorbeeld moeilijke onderwerpen als pesten, alcoholgebruik of zinloos geweld bespreekbaar in hun omgeving. Deze kinderen en jongeren verdienen het volgens de gemeente Cuijk om in de schijnwerpers gezet te worden. Zij komen in aanmerking voor de jeugdonderscheiding van de gemeente Cuijk: het Jantje van Cuijk. Er kunnen elk jaar meerdere Jantjes van Cuijk worden uitgereikt; het gaat niet om winnen, maar om laten zien dat je helpt.

Voordragen
Ieder kind van tussen de 6 en 12 jaar en iedere jongere van tussen de 13 en 23 jaar oud die zich op een bijzondere manier inzet voor mensen of natuur in zijn of haar leefomgeving kan worden voorgedragen. Dat kan door het formulier daarvoor in te vullen. Dit formulier is te downloaden op www.cuijk.nl (zoekwoord: jeugdlintje) en af te halen bij de receptie van het gemeentehuis. Er zijn twee leeftijdscategorieën voor het Jantje van Cuijk (6 tot en met 12 jaar en 13 tot en met 23 jaar). Dit verschil is gemaakt vanwege het verschil in de ontwikkeling en de leefwereld van kinderen en jongeren en de manier waarop zij aan de Cuijkse samenleving bijdragen. Voordragen kan tot 1 juli 2010.

De commissie
Om te bepalen wie het Jantje van Cuijk verdient, zal een commissie de voordrachten beoordelen. In die commissie (of jury) zitten straks twee kinderen uit de groep 6 tot en met 12-jarigen en twee jongeren uit de groep 13 tot en met 23-jarigen. Zij zullen samen beoordelen wie het Jantje van Cuijk verdienen. Ze worden hierbij geholpen door een medewerker van de gemeente Cuijk en door de voorzitter van de commissie. De voorzitter is voormalig Radius jongerenwerkster Eefje van Bergen.

Na 1 juli zal deze commissie bij elkaar komen. De gemeente Cuijk is nog op zoek naar kinderen en jongeren die in de commissie willen zitten. De commissie komt twee keer bij elkaar: de eerste keer kort na 1 juli om de voordrachten te bekijken en de tweede keer na de zomervakantie om te beslissen wie er op 20 november een Jantje van Cuijk krijgen. Natuurlijk zijn de commissieleden ook bij de uitreiking aanwezig. Opgeven voor de commissie kan door te bellen naar 0485 396 709 of een mail te sturen naar gemeente@cuijk.nl.

Beoordeling
Bij de beoordeling wordt per voordracht individueel bekeken of diegene in aanmerking komt. Daarbij houdt de commissie rekening met de leeftijd, de mate van vrijwilligheid en de duur van de prestatie. Ook de bijzonderheid en uitstraling van de verdienste worden beoordeeld.

2009
Afgelopen jaar werden de Jantjes van Cuijk voor het eerst uitgereikt. Toen waren er vijf kinderen en jongeren die een Jantje van Cuijk kregen: Laura de Kinkelder voor haar internationale vrijwillige inzet, Niobe Maessen en Sterre van Duijnhoven voor hun buitengewone inzet in de Beestenbende (de overige leden werden daarbij ook geëerd) en Thimo Derks en Niels Verschuren voor hun mooie reddingsactie voor de vissen in de Heeswijkse Kampen.

Bron: www.cuijk.nl
advertentie