Deel dit artikel ‹ Terug

Schoolkinderen beschermen dieren in hun buurt

Geplaatst op: donderdag 11 oktober 2018


De BeestenBende aan de slag in vijf nieuwe Noord-Brabantse gemeenten

Vanwege het bewezen succes in Cuijk, maken nu ook de basisschoolkinderen in de overige samenwerkende gemeenten Boxmeer, Grave, Sint Anthonis en Mill en Sint Hubert deze weken kennis met ‘De BeestenBende’. Deze speciale club is voor kinderen van 6 tot 12 jaar, die helpen met het schoonhouden van hun eigen buurt. En omdat een BeestenBender in de loop van het schooljaar ook allerlei spannende (dieren)avonturen meemaakt, is de Bende al jaren niet alleen in Cuijk, maar in heel Nederland een regelrechte hit.

Volop avonturen
Deze weken horen de kinderen via presentaties in de klas hoe ze gratis lid kunnen worden. Als Bende-lid krijgen ze een speciale outfit in opvallende kleuren, compleet met hesje, knijper en stoere cap. Vervolgens trekken ze er ongeveer een keer per maand in groepjes van vijf op uit, om te helpen zorgen voor een schone buurt, waarin het prettig wonen is voor dieren en mensen. De opruimrondjes zijn voor de kinderen vaak al een avontuur, door wat ze onderweg tegenkomen en leren. Daarnaast maken de BeestenBende-leden nog veel meer mee.
Zo zijn er vanaf dit najaar in alle nieuwe gemeenten speciale ‘kick-offs’, met veel muziek en opruimacties. Later volgen dan ook nog lokale events, rond het thema zwerfafval en dieren. Bovendien mogen alle Bende-leden mee naar de Grote BeestenBende-dag, aan het eind van het schooljaar, in het Dolfinarium Harderwijk. Ruim 1200 BeestenBenders trekken dan vanuit diverse hoeken van Nederland met touringcars naar een bijzondere dag bij de zeezoogdieren.

Aanstekelijk enthousiasme
Al enige tijd bundelen de zes Brabantse gemeenten op diverse terreinen hun krachten om het (zwerf)afval in hun werkgebied zo effectief mogelijk aan te pakken. Daarbij staat het samenwerkingsverband (onder de noemer Afvalinzameling Land van Cuijk en Boekel) steeds open voor vernieuwing en bewezen methoden. Het succes van De BeestenBende in Cuijk is de directe aanleiding om dit leefbaarheidsconcept nu ook gezamenlijk uit te rollen, over alle zes gemeenten. ‘Als je ziet wat De BeestenBende teweeg brengt, bij al die kinderen en hun ouders, dan begrijp je waarom we dit als samenwerkende gemeenten omarmen’, aldus wethouder Gerard Stoffels uit Cuijk. ‘Heel goed dat nu nog meer kinderen de kans krijgen om met De BeestenBende kennis te maken. Want zo werken we aan een nieuwe generatie die opgroeit met de juiste mentaliteit als het gaat om zwerfafval en je eigen rol daarin. Bovendien kunnen we door onze schaalgrootte samen nog meer een vuist maken voor schone en prettige wijken.’ Afvalinzameling Land van Cuijk en Boekel pakt trouwens meteen ook een pioniersrol, door als eerste partij in Nederland De BeestenBende vanuit zo’n samenwerkingsverband in te zetten.

Een groeiende club dierenhelden
Sinds 2004 zijn meer dan 12.000 kinderen uit het hele land lid geworden van De BeestenBende. Met het groeiende aantal leden, blijven ook de nieuwe ideeën bij het BeestenBende-hoofdkwartier binnenstromen. Zo is er dit jaar de introductie van ‘De BeestenBende-Buddy’ en van De BeestenBendeBarometer. Oud-BeestenBenders kunnen voortaan als ‘buddies’ meehelpen op de evenementen voor de jongere kinderen. En De BeestenBendeBarometer is een opiniepanel speciaal voor en door BeestenBende-leden. Via de BeestenBende-app kunnen zij mee-discussiëren over allerlei onderwerpen die interessant zijn voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Bekroond initiatief
De BeestenBende is een (wetenschappelijk onderbouwd) concept waarbij kinderen actief invloed hebben op de leefbaarheid van hun buurt. Het initiatief is enige jaren geleden door ‘SBS Het Beste Idee van Nederland’ gekozen bij de beste zwerfafvaloplossingen van Nederland.
De BeestenBende heeft haar eigen gratis app, verkrijgbaar in de App Store of Google Play Store.
Kijk voor meer informatie op www.mijnbeestenbende.nl.
advertentie