Deel dit artikel ‹ Terug

Bevrijdingsweekend september 2018

Geplaatst op: dinsdag 4 september 2018


Op 17 september 2018 is het 74 jaar geleden dat Operatie Market Garden plaatsvond. Zoals de laatste jaren gebruikelijk wordt ook nu weer het een en ander hieromheen georganiseerd. Uiteraard met als hoogtepunt de herdenking op maandag 17 september om 19:00 uur bij het monument aan de John S. Thompsonbrug.

PROGRAMMA
Zaterdag 15 september 
10 uur Kampement aan de Mars en Wijthdijk open en te bezichtigen
11 uur Rondrit door de stad met lichte voertuigen en re-enactors anno 1944 Route: Mars en Wijthdijk, N324, Trompetterstraat, Rogstraat, Markt (stop), Hoofdwagt, Bagijnen- straat, Koninginnedijk, Catharinahof (stop), Industriestraat, N324, Mars en Wijthdijk.
De rondrit wordt mede mogelijk gemaakt door het Centrum Management Grave
15 uur Mock Battle. Kazemat Noord wordt met een schijngevecht ingenomen op de Duitse bezetter. Er wordt gebruik gemaakt van originele wapens en knalmunitie (blanks)
17 uur Kampement gesloten voor bezoekers

Zondag 16 september 
10 uur Kampement aan de Mars en Wijthdijk open en te bezichtigen
11 + 15 uur Mock Battle op kazemat Noord
17 uur Kampement gesloten voor bezoekers

Maandag 17 september 
18 uur Verzamelen voor de jaarlijkse herdenking
19 uur Herdenking bij het monument bij de John S. Thompsonbrug. Gasten: Militair Attaché USA, vertegenwoordiger Britse ambassade, Commandant vliegbasis Volkel, vertegenwoordigers van burgerlijke en andere instanties
In alle gevallen wordt iedereen dringend verzocht te parkeren aan de Koninginnedijk.

In 2019 zal het 75 jaar geldeen zijn dat de bevrijding werd ingezet. Dit zal op grootse wijze worden herdacht.
Noteer de data 13 t/m 22 september vast in uw agenda.

Zondag 23 September 

Herdenkingsparachutesprongen door Round Canopy Parachuting Team

Op 21, 22 en 23 september 2018 organiseert het Round Canopy Parachuting Team (RCPT) herdenkingssprongen op 3 historische locaties: Groesbeek, Son en Grave. Op zondag 23 september 2018 vindt de herdenkingssprong plaats om circa 15.00 uur aan het Marsstraatje in Grave.
Parachutespringen is een activiteit die weersafhankelijk is en de bovengenoemde tijd kan daardoor op het laatste moment nog wijzigen.

Achtergrondinformatie over RCPT
Het RCPT is een internationaal parachutistenteam gebaseerd in de Verenigde Staten, met zéér actieve afdelingen in Europa, waaronder Nederland. Het team heeft de afgelopen jaren in goede samenwerking met andere teams vele internationale herdenkingen bijgestaan door het verzorgen van demonstratie-sprongen op de historische dropzones.
Deze parachutesprongen worden georganiseerd om hen te eren en te gedenken die voor onze vrijheid gevochten hebben en de enorme offers die daarvoor gebracht zijn. Dit gebeurt in de stijl zoals ze tijdens Operatie Market Garden in 1944 ook gesprongen zijn, met authentieke uniformen en vanuit een C47 (Dakota).
Naast het bedanken van de veteranen en het herdenken van de gebrachte offers willen wij ook het publiek kennis laten maken met het parachutespringen in WO2 stijl.
Het internationale karakter van de samenstelling van het team geeft aan dat de bevrijding bij vele nationaliteiten nog steeds erg leeft. Binnen het RCPT zijn 26 nationaliteiten vertegenwoordigd.

Informatie dropzone:
23 september, “Bridge no 11 is ours”, DZ O Grave brug over de Maas bij Grave werd in 1944 geïdentificeerd als nummer 11. Het was de langste brug die veroverd diende te worden tijdens Operatie Market Garden. 1e Luitenant John Samuel Thompson (E/504 PIR 82 AB) leidde zijn mannen in de strijd richting de brug van Grave. Terwijl de C47 (Dakota) nog boven de huizen van de stad vloog, begon het groene licht (sein om te springen) al te branden. Terwijl de andere eenheden al sprongen, beval John zijn mannen nog even te wachten tot de naderende velden iets verderop. Door zijn beslissing om te wachten landden ze dichtbij de kazematten. Maar alleen zijn sectie landde hier. Hij verzamelde zijn mannen en begon de kazematten aan te vallen. De Duitsers hadden 20mm “Flak” (luchtafweer) kanonnen dicht bij de brug geplaatst voor luchtondersteuning. De eenheid opende het vuur, waarbij enkele Duitsers om het leven kwamen en ze schakelde één “Flak” kanon uit met een bazooka. Ze stopten 2 vrachtwagens met versterking en daarbij kwamen meerdere Duitse soldaten om het leven of raakten gewond. Ze stelden de zuidelijke kant van de brug veilig, legden mijnen op de weg er naar toe, groeven zich in en wachten totdat de anderen arriveerden. Later die dag nam het 504e de noordelijke kant van de brug ook in en daarmee hadden ze de volledige brug in handen.

Iedereen is van harte welkom om vanaf het Marsstraatje naar deze herdenkingssprong te komen kijken. Wel willen wij alle toeschouwers verzoeken om indien mogelijk op de fiets te komen!

www.graafskazemattenmuseum.nl