Deel dit artikel ‹ Terug

Cultuur aan de Maas: van Boxmeer tot Cuijk

Geplaatst op: vrijdag 24 augustus 2018


Eerst nog kort even terugkomen op mijn column “Hét Muziekpark-akkoord van Pub Esser” van vorige week, die vooral in Boxmeer nogal wat reacties heeft losgeweekt. Emile Roemer zal in zijn column in DeBok van vrijdag 14 september op zijn originele wijze ook nog aandacht besteden aan de afgelopen allerlaatste editie van Muziekpark. Daarna zullen hij en ik een plan de campagne gaan maken. En afspraak is afspraak is voor ons beiden uiterst heilig. We komen hier zeker nog op terug.

Ondertussen maakt het culturele leven in onze regio in hoog tempo furore. Komend weekend twee culturele evenementen die onze aandacht beslist mogen opeisen. In de gemeente Boxmeer vindt vanaf 25 augustus tot en met 9 september (alleen de weekenden) al voor de zesde keer de twee jaarlijkse manifestatie van Kunst in Kerken en Kapellen plaats. Dit jaar heeft het programma als thema: “ONGELOOFLIJK“ en wordt op vrijdagavond 24 augustus 19.30 uur geopend door Marijke Cieraad, art curator-visual artist, in de tuin van Het Kloosterhuis te Sambeek met muzikale medewerking van de 4e Hoedanigheid. Kunst van het Geloven is een Kunstproject in Kerken en Kapellen in de gemeente Boxmeer waarbij zeven (een heilig getal) hedendaagse kunstenaars, te weten: Willem Besselink (installaties), Birgit Cauer (beeldend kunstenaar), Hannah Willemsen (draadvormen), Erik Buijs (beelden), Anne Forest (schilderijen en beelden), Rosemin Hendriks (tekeningen) en Johan Claassen (objectkunstenaar) worden uitgedaagd, op basis van het thema ONGELOOFLIJK, ruimte en kunst samen te laten gaan. Het werk van deze kunstenaars is te zien in Nepomukkapel te Boxmeer, Het Kloosterhuis Sambeek, St. Janstoren te Sambeek, Mariakapel te Holthees, Koningskerkje in Vierlingsbeek en tenslotte Antonius- en Nicolaaskapel te Groeningen.

Zondag 26 augustus staat het centrum van Cuijk alweer voor de 15e keer totaal in het teken van Cultuur aan de Maas met als thema KLEURRIJK: een speels samengaan van muziek, theater, boekenmarkt, dans en zang, naast diverse living statues. Steeds meer regionale cultuurliefhebbers weten dan Cuijk prima te vinden. In de laatste jaren zelfs zo’n 5000 tot 6000 bezoekers. En dat terwijl zondag 19 augustus Cuijk op een groot grasveld aan de Molenstraat al bol stond van vooral heerlijke hemelse regionale speciaal bieren. Bierprofessor Twan Dohmen glom en glimlachte provinciebreed: van Cuijk tot Bergen op Zoom. Vele centrumstraten van Cuijk worden optimaal benut om cultuur dichter bij de Land van Cuijkse en de Maasduinse mens te brengen: Martinuskerk, Protestantse kerk, Kiosk (korte Molenstraat), De Schelp, Grotestraat Muur Eric Boeijen, Kansas, Romeinse Tuin & Heemtuin, Maasstraat & Kerkplein met zelfs een Bend zonder Vent (alleen meiden?) en natuurlijk de belangrijkste cultuurtempel van het Land van Cuijk: de Schouwburg. Wordt het een Cuijkse Uitmarkt? Een twaalftal Apostelen tellende werkgroep maakt dit alles met financiële steun van de gemeente Cuijk en diverse sponsoren mogelijk.

Met Diogenes van Sinope (404-323 vóór Christus) zeg ik anno 2018 nog steeds vol overtuiging: ‘Boeken bezitten zonder ze te lezen is als vruchten bezitten op een schilderij.’

De reeds genoemde objectkunstenaar Johan Claassen zegt: “Ik denk niet dat kunst de wereld kan veranderen, hoogstens troost bieden.” Nou als kunst en cultuur dat alleen al zou realiseren, vind ik dat fantastisch.

S.F. Nar