Deel dit artikel ‹ Terug

Le Tour de Boksmèr

Geplaatst op: vrijdag 27 juli 2018


De feestweek van Cuijk met als hoogtepunten de donderdagavond met de altijd spectaculaire sluiting van de pontonbrug over de Maas naar Limburg en dé Dag van Cuijk op de vierde en laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse kan de historische boeken in als een zeer geslaagde met niet minder dan 60.000 bezoekers. Ook Noviomagum kon een nieuw grandioos record noteren. 1.600.000 bezoekers van de Vierdaagsefeesten. Er is bijna geen vriendelijkere sport dan wandelen. Als iets ons verbroederd is het wel deze basale sport, die door bijna iedereen beoefend kan worden. Zowel in Cuijk als in Nijmegen bijna totaal geen agressie ondanks de mensenmassa’s. Dus het kan wel. Bij voetbalwedstrijden zie je dat helaas veel minder. Daar vliegt de testosteron door de dominant mannelijke lijven en zorgt nogal eens voor veel haat, nijd en amok. Het uiterst vreedzaam met elkaar omgaan is de grootste kracht van dit wonderlijke wandelfeest, waarmee vooral Nijmegen en ook Cuijk zich grandioos op de (mondiale) kaart zetten. Gewoon weg top.

Boxmeer maakt zich inmiddels op voor Daags na de Tour, die ik omdoop in Le Tour de Boksmèr. Dit wielerfeest begint al op de laatste vrijdagavond van deze maand met het Wielercafé in het buitentheater van De Weijer. Voor de eerste keer nog wel. Een unieke combinatie aan onderhoudende elementen voor met name de ware wielerliefhebbers. Niemand minder dan de Brabander Wim Daniels, taalkenner bij uitstek, leidt dit wielercafé met aandacht voor de befaamde Ti Raleighploeg van PP (Peter Post) uit de jaren 70 en 80 met geweldige Tourverhalen van Peter Winnen (Venray), gezegend met sterke literaire kwaliteiten, Piet van Katwijk met Oploose wortels en Aad van den Hoek uit Dirksland. De band The Allyway met onder andere journalist/gitarist Geurt Franzen zorgt voor het muzikaal vermaak en de fenomenale documentaire Time Trial met de voormalige topwielrenner David Millar, Schot, in de absolute, hoogst persoonlijke, emotionele, soms zelfs poëtische hoofdrol sluit deze tropische avond af.

De daarop volgende zaterdagavond gaat het vooraf feest verder met het inmiddels befaamde Boxmeerse Blarenbal op het W-plein, genoemd naar onze vorstin Wilhelmina, die Koningin der Nederlanden was van 1890 tot en met 1948. Een sterke combinatie van vermaak met de huldiging van ruim 150 Vierdaagselopers uit de regio Boxmeer door het bestuur van de Ronde Tafel Land van Cuijk en Noord Limburg met ook een gave gift voor een prachtig goed doel. Daarna begint een groots voorproefje van het Pleinfeest op mooie maandag met als muzikale traktaties de coverband Mood en Dj Martijn.

Op zondag, de Dag vóór Daags na, vindt het inmiddels steeds beter bekende en gewaardeerde evenement Rondje 33 plaats. Die 33 slaat op het aantal kernen in het Land van Cuijk met zijn nu nog vijf gemeenten. Die kunnen/zullen vanaf de (race)fiets allemaal bezocht worden door vooral de amateur sleurslaven van het asfalt. Een prachtige wielerhappening.

En dan op maandag de dertigste juli dé grote wielerdag van Boxmeer. Ad Rijnen’s sterke trots Daags na de Tour, geboren in 1979 als opvolger van de profronde van Boxmeer. En vanaf de eerste keer een grandioos succes, vooral mogelijk gemaakt door plaatselijke en regionale sponsoren en een fanatiek wielerpubliek, waaronder zeker ook veel feestbeesten. Drie Rondebazen kende dit wielerspektakel: Ad Rijnen, Berni Rijnen en sinds juli 2013 Pierre Hermans, die aan zijn zesde Le Tour de Boksmèr gaat beginnen. Zal Hermans in het stemmig geel verschijnen net als wellicht Tom Dumoulin, die samen met zijn muzikale Maastrichtse kompaan André Rieu behoort tot de Limburgs wonderkinderen? Een dag vol wielerplezier. Voor het gehele gezin en helemaal voor nop. Ook hier staat verbroedering voorop. Want fietsen is eveneens een basale sport. Zal het bezoekersrecord uit 1980, toen Joop Zoetemelk de Tour de France won, (eindelijk) verbroken gaan worden? Kunnen de Daags na de Tourvlaggen nog hoger in top?

S.F. Nar