Deel dit artikel ‹ Terug

Tom Dumoulin of Annemieke van Vleuten?

Geplaatst op: vrijdag 20 juli 2018


Het WK voetbal in het land van half dictator Vladimir Poetin, die afgelopen maandag in Helsinki het aandurfde om de grootste Amerikaan aller tijden Donald Trump, die gezegend is met een ego nog hoger dan de Mount Everest en verliefd op Poetin, te laten wachten, eindigde afgelopen zondag de 15de in een verdiende triomf voor Frankrijk, dat over het meest complete en uitgebalanceerde team beschikte. Al kwam het mooiste voetbal wel van België en Kroatië. Verder had Brazilië best wel de finale kunnen bereiken. Italië en Nederland hadden zeker niet misstaan op deze editie. Op naar de woestijn van Qatar voor de 22ste editie in 2022, waar gevoetbald gaat worden van 21 november tot 18 december met de airco aan op de velden en de tribunes. Er wordt nu al megalomaan gesmeten met miljoenen dollars. De zeer verassende en vroege uitschakeling van Duitsland was een complete ramp voor onze oosterburen. Oorzaken? De juiste mix van jong en ervaren ontbrak, geen natuurlijke leider(s) in het veld en geen dwingende spelmaker naast de kwestie Mesut Özil en de Turkse half dictator Recep Tayip Erdogan.
Wimbledon liet machtig mooi tennis zien met het dramatische verlies van de Zwitser Roger Federer tegen de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson. En de wonderbaarlijke wederopstanding, na een crisis van 2 jaar, van de uiteindelijke winnaar de Serviër Novak Djokovic ten koste van Rafael Nadal uit Spanje.

Op dit moment rijden vele topwielrenners in de Franse Alpen bij de Tour de France, die op zondag 29 juli, een dag vóór Daags na de Tour, eindigt. Wordt het weer zoals in de Giro van mei een gigantische titanenstrijd tussen Chris Froome en Tom Dumoulin? Wie gaat zich verder nog echt mengen in dit duel der grote giganten? Is de ploeg Sunweb van Maastrichtenaar Dumoulin door het niet starten van Sam Oomen en het wegvallen van Wilco Kelderman niet te zwak ten opzichte van de uiterst geoliede krachtmachine van Sky onder leiding van rasklimmer Wout Poels? Haalt sprintkeizer Dylan Groenewegen de Champs Elysées in de hoofdstad van La Douce France?

Maandag 30 juli komt er weer een volksoploop in het centrum van Boxmeer voor het immense wielerspektakel Daags na de Tour, die al weer voor de 44ste keer verreden gaat worden. Wie worden onze heilige helden van de Spoorstraat? Zijn dat onze vrouwelijke topwielrenners zoals Anna van der Breggen, Ellen van Dijk, Chantal Blaak, Marianne Vos of toch vooral Anemieke van Vleuten, die in drie dagen tijd zowel de Giro Rosa als La Course won?

Of wordt toch Tom Dumoulin onze grootste held door het bijna onmogelijke te gaan presteren door de Tour de France editie 2018 te winnen en Froome te verslaan? Is het ruim 2 km parcours dan niet veel te klein? Ligt er een alternatief plan klaar en kan dan de veiligheid ruim voldoende gegarandeerd worden? Maar bovenal wordt Boxmeer dan voor één dag het bedevaartsoord voor vooral Nederlandse wielerliefhebbers.

Franciscus de Bok
advertentie