Deel dit artikel ‹ Terug

De Weijer komt met primeur: Wielerdocu in een Wielercafé

Geplaatst op: dinsdag 10 juli 2018


In de aanloop naar Daags na de Tour op maandag 30 juli, pakken theater De Weijer en BiblioPlus flink uit op vrijdag 27 juli. Zij organiseren een Wielercafé geleid door Wim Daniëls en vertonen een wielerdocumentaire in het buitentheater. Een primeur in het Land van Cuijk. De legendarische Ti Raleigh-ploeg van Peter Post is de rode draad bij het Wielercafé, oud-prof David Millar speelt de hoofdrol in de documentaire Time Trial.

BOXMEER - Peter Winnen, Piet van Katwijk en Aad van den Hoek zijn de oud-renners van de fameuze Raleighploeg die in De Weijer aanschuiven. Wim Daniëls is die vrijdag de baas in de fietsbar in het buitentheater. Hij voelt het drietal aan de tand over hun Tourbelevenissen en gaat op zoek naar nog nooit eerder vertelde anekdotes uit de Ronde van Frankijk. Laat dat maar aan Daniëls over, misschien wel Nederlands bekendste tekstwetenschapper, taaladviseur, schrijver en groot wielerliefhebber. Zijn laatste boek van zijn omvangrijke oeuvre is getiteld De taal van de fiets. De man uit Aarle-Rixtel was in een ver verleden wielrenner, hij weet dus waar hij het over heeft, vrijdag 27 juli in het buitentheater van De Weijer.

Peter Winnen won vier Touretappes, werd derde, vierde en vijfde in het eindklassement, schreef na zijn carrière verschillende boeken, is columnist bij onder meer De Volkskrant en maandblad Fiets. Geboren Oploonaar Van Katwijk won met Raleigh een ploegentijdrit (samen met broer Jan), reed drie keer de Tour en haalde één keer Parijs. Van den Hoek startte eveneens vier keer in de Franse ronde en ‘greep’ in 1976 de Rode Lantaarn (laatste in het eindklassement). In die tijd een aansprekende prestatie. De naam Ti Raleigh sierde tussen 1974 en 1983 de wielershirts van vooral de betere Nederlandse professionals. In die tien jaar domineerde de ploeg op vele fronten. De cijfers van de acht Tours waaraan de Raleighrenners deelnamen, spreken boekdelen: in totaal pakte Raleigh 56 Tourritzeges in de Tour (een onwaarschijnlijk gemiddelde van 7), waarvan 11 stuks in 1980, het jaar waarin Joop Zoetemelk de Franse ronde zelfs won.

De documentaire Time Trial, die vorig jaar tijdens IDFA zijn wereldpremière beleeft, is een fraai in beeld gebracht verhaal van een renner die moet lossen uit zijn rennersleven. David Millar is daarin zijn eigen voice-over, schrijft de recensist van hetiskoers.nl
‘Eloquent en scherpzinnig, met soms poëtische overpeinzingen, zelfspot en een vleugje razernij. Juist die combinatie maakt van Time Trial een van de meest interessante wielerfilms van de laatste jaren.’

De film wordt om 21:30 uur ingestart, het Wielercafé begint om 19:30 uur, de inloop is vanaf 19:00 uur met live-band. De entree is gratis.

Video trailer

Meer informatie

advertentie