Deel dit artikel ‹ Terug

Interview DR Peelen Commissielid Wally Bastiaanssen

Geplaatst op: donderdag 28 juni 2018


Waarom ben je lid geworden van de Dr Peelen Commissie?
Ik ben gevraagd door Jan van Neerven, toenmalig lid van de commissie, die mij kende vanuit andere besturen en omdat hij wist dat ik zelf ook schilderde en boetseerde en af en toe tentoonstellingen daarmee had. Ik heb dat in overweging genomen en eerst gekeken hoe de de toenmalige commissie functioneerde. Het eerste jaar teerde ik heel duidelijk op de ervaringen van Jan van Neerven en Peter Verdijk, toen voorzitter.

Waarom is cultuur in het algemeen belangrijk volgens jou?
Cultuur, in de meest ruime zin van het woord, is belangrijk omdat het voor een evenwicht moet zorgen met een zakelijk belang. Cultuur biedt tegenwicht daaraan. Daarnaast kunnen mensen in cultuur meer hun eigen persoonlijkheid kwijt en kunnen mensen hun creativiteit daarin ontplooien. Met het ervaren van cultuur kunnen mensen meer zien als we ze in hun eigen omgeving zien en ervaren. Daarom is cultuur belangrijk voor de (zelf)ontplooiing van mensen.

Hoe belangrijk is cultuur in jouw leven?
Ik beoefen al heel lang (meer als 25 jaar) een aantal elementaire vormen van cultuur (schilderen en boetseren). Het geeft mij ontspanning, maar zorgt er ook voor dat ik creatief in mijn geest wordt wat ik weer kan gebruiken in mijn dagelijkse leven. Het heeft voor mij dus een dubbelfunctie. Ik ben door de kunstbeleving ook anders tegen dingen aan gaan kijken.

Hoe lastig is het om de aanmeldingen te filteren voor de uiteindelijke nominaties?

Dat is soms heel lastig. Je probeert je te verplaatsen in diegene die de voordracht heeft gedaan. Zo iemand is enthousiast daarover en ik moet vanuit een ander rationeel oogpunt daar op reageren. Dat matcht dus meestal niet. Toch moet je als commissielid de appels en de peren vergelijken en soms ook zeggen dat de wortelen of aardappels er niet in thuis horen.

Wie kunnen we nomineren?
De inwoners van de gemeente Boxmeer kunnen iedereen voordragen. Wij, als commissie, oordelen eerst of een voordracht voldoet aan de criteria. Vervolgens laten wij er een protocol op los waarbij alle overgebleven voorgedragenen beoordeeld worden door elk lid van de commissie afzonderlijk. Dat gebeurt in afzonderlijke sessies. Daar blijven uiteindelijk de genomineerden uit over. Een bepaald vorm van consensus dus binnen de commissie.

Zijn er volgens jullie nu doelgroepen die vaak vergeten worden?

Uiteindelijk bepalen de inwoners van de gemeente natuurlijk of er doelgroepen vergeten worden. In het verleden zagen we wel dat sommige doelgroepen minder kans maakte,n maar dat hebben we met het huidige protocol redelijk goed ondervangen. Wat we wel zien is dat in sommige jaren de concurrentie en de kwaliteit van de de genomineerden zo hoog is dat we eigenlijk meer prijzen uit zouden moeten uitreiken. Wat we dan ook zien dat er teleurstelling en terugtrekkend gedrag is. Jammer, maar dat willen we gaan aanpakken.

Wat zou je zelf doen, op gebied van cultuur, als je zelf de prijs zou winnen?

Ik zou heel trots zijn en proberen de kunst die ik denk en meen te beheersen op anderen over te brengen. Maar ook zou ik proberen om kunst in de algemene zin meer in de bloedbanen van mensen en van de gemeente te krijgen. Daar valt nog heel wat te halen.

Hoe zou een wereld zijn zonder cultuur?
Heel schraal. Er zou een groot gebrek aan creativiteit zij en en er zou een verdere verharding van de maatschappij ontstaan.

Geinspireerd geraakt door het interview en wil je nog iemand aandragen? Dat kan voor 1 juli. Dus ga snel naar de website en vul de aanvraag in!
www.drpeelen.nl/dr-peelencultuurprijs