Deel dit artikel ‹ Terug

Nederlands Kampioenschap Biertappen

Geplaatst op: maandag 8 maart 2010


Beroepstrots en vakmanschap in de horeca.

U weet het natuurlijk al lang. Het lekkerste biertje drink je in de kroeg gezellig tussen vrienden en bekenden. Getapt door een professional op de goede temperatuur met de juiste apparatuur. Er is opleiding, ervaring en passie voor nodig om te komen tot een perfect pilsje.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wil samen met andere marktpartijen het imago van de horeca verbeteren en vernieuwen. Het beeld dat de horecabranche spraakmakend, respectabel en vernieuwend is moet beter voor het voetlicht gebracht worden. KHN wil de beroepstrots en het vakmanschap stimuleren en activiteiten ondersteunen die het imago van de branche helpen verbeteren. Daarom organiseren we dit jaar wederom het NK Biertappen een zoektocht naar de beste biertapper van Nederland.

Eind 2010 wordt de NK Biertappen georganiseerd. Iedere afdeling mag hun beste tappers afvaardigen. Dit betekent dat er ca. 60 finalisten zullen strijden om de titel “Beste Biertapper van Nederland 2010”.

De afdelingen Land van Cuijk & Kop van Noord Limburg zijn blij met dit initiatief van KHN. Een nationale titel geeft toch een extra cachet aan deze “Topsport”. Weliswaar in een wel heel gezellige sfeer. Daar wordt de strijd niet minder door. Bloedserieus bereiden de deelnemers zich voor op de wedstrijd. In het eigen horeca bedrijf is men natuurlijk dagelijks bezig met het biertappen maar zo vlak voor de wedstrijd worden toch nog weer even de puntjes op de i gezet. Ondanks dat biertappen voor vele routine is heeft men tijdens de wedstrijd toch het zweet in de handen staan.

Hoe krijgt men het perfect getapte pilsje?
De barkeeper neemt het glas bij de voet en spoelt deze aandachtig in koud water. Na het spoelen laat hij het glas in de hand boven de spoelbak uitlekken en bekijkt het glas of er geen vetresten aan het glas zitten (dit is om een slechte schuimkraag te voorkomen). Het glas mag nooit na het spoelen (voor het tappen) met de bovenkant op het lekblad worden teruggezet. Vervolgens wordt het glas aan de onderzijde vastgepakt en naar de tapmond gebracht. De tap wordt met een vloeiende beweging opengezet. Het glas wordt schuin onder een open kraan gehouden en vervolgens wordt het glas vol getapt.

Als het glas vol is wordt ook de kraan weer in een vloeiende beweging dicht. Het glas wordt
op het lekblad geplaatst maar niet recht onder de na druppende tapkraan. Men neemt de bierafschuimer uit het glas water en hiermee wordt, zonder dat het water van de schuimer wordt afgetikt, in een hoek van 45º met één vloeiende beweging het glas afgeschuimd. Als het goed is ontstaat er een mooi glas bier waar een strakke schuimkraag met een licht bolling op zit.

Waarom moet de afschuimer nat zijn?
Met een natte afschuimer wordt er een dun filmlaagje water over de schuimlaag gelegd. Hierdoor kan er geen zuurstof bij het bier komen waadoor de smaak goed blijft en de schuimkraag steviger.

Beste biertapper van Land van Cuijk & Kop van Noord Limburg.
Al verschillende jaren wordt er gestreden om de titel “Beste Biertapper Land van Cuijk & Kop van Noord Limburg”. Ook dit jaar weer. Degene met de meeste punten gezien over de 2 gehouden wedstrijden sleept deze titel in de wacht.

Biertapwedstrijd
De biertapwedstrijd voor het Land van Cuijk & Kop van Noord Limburg zal plaats vinden op maandag, 22 maart 2010 bij Café Nogus in Boxmeer. Aanvang wedstrijd 19:00uur. Iedereen is natuurlijk van harte welkom om te komen kijken naar deze “Topsport in een heel gezellige sfeer”.

Sfeer impressie
Voor een sfeer impressie en deelnemers aan het werk ga naar www.tunnis.nl Rubriek: Ledeacker