Deel dit artikel ‹ Terug

St. Willibrorduskerk zaterdag 23 juni letterlijk en figuurlijk in het licht

Geplaatst op: dinsdag 12 juni 2018


Op zaterdag 23 juni wordt op initiatief van Ontdek Mill ook in de gemeente Mill en Sint Hubert de Nacht van een Goei Leven gevierd. In en rond de kerk is er vanaf 19.00 uur eten en drinken, lichtkunst, muziek en entertainment en een bijzondere expositie van werken van Kees Bastiaans.

Lasershow
Een van de lokale ondernemers die betrokken is bij dit project is Jack Roijendijk. “Een aantal maanden geleden werd ik benaderd door Ad Berends met de vraag of we de kerk in het licht konden zetten en er een lasershow konden geven in de kerk. Van deze vraag werd ik al meteen enthousiast want ik had nooit verwacht dat we dit in Mill ooit mochten doen. Omdat we in Uden in de Kruisherenkapel al enkele keren de kerk hebben uitgelicht voor diverse optredens wist ik al bijna meteen dat dit in Mill ook super gaaf zou zijn.”

Daniel Theunissen van Your FX in Cuijk verzorgt tijdens kerst ook al enkele jaren een lasershow in de Sint Martinus Kerk. “Hij helpt in Mill ook mee en we vullen dit aan met mijn verlichting. Zo verzorgen we samen een mooie licht en lasershow.”

Trots
Ingeborg Vriends - van der Steijn zal aan de buitenkant van de kerk lichtkunst projecteren. “In het lichtkunst-project krijg ik de kans om
iconische herinneringen en mensen te verbeelden die in de geschiedenis van Mill een belangrijke rol hebben gespeeld. Om te laten zie hoe belangrijk het is om onze geschiedenis te koesteren. Dat doe ik met collages van portretten, historische gebouwen, of kunstwerken zoals van Kees Bastiaans. Ook zo'n man met de onverschrokkenheid om in tijden van armoede gewoon je hart te blijven volgen en het onmogelijke mogelijk te maken. Ik vind dat heel typerend en zo charmant aan het karakter van deze gemeente. Ik ben daar trots op.”

Lichtkunst
Eén van de dia's die Ingeborg gemaakt heeft heet "oogsten", want Midzomernacht (23 juni) gaat natuurlijk ook over boeren en oogsten. “Je ziet
twee molens, de Korenbloem en de Heimolen, en een paar boeren op het veld uit een schildering van de 4 jaargetijden van Jean Francois Millet. In de voormalige molenaarswoning van Reijnen aan de Schoolstraat zijn deze als muurschildering nog steeds te zien boven de deuren van de hal. De molen zelf daar heeft plaats moeten maken voor de fabriek van Van Hout, maar de naam ‘de Molenheide’ komt van deze molen.”
Een andere dia is een artistieke impressie van de kerk begin vorige eeuw. De Kerstraat was helemaal groen gekleurd met grote lindebomen en voor de kerk was een mooi gietijzeren hek met prachtige beelden van engelen en heiligen. Ook in de kerk zag alles er heel anders uit. Alle muurschilderingen van toen zijn in de jaren 60 witgekalkt, de beelden eruit gesloopt en ook het prachtige altaarstuk met houtsnijwerk is weggehaald. Op een dia zie je de beelden en de lindebomen weer terug voor de kerk.

Gratis
Een Nacht van Een Goei Leven in en rond de St. Willibrorduskerk in Mill is van 19:00 tot s’nachts 01:00 uur gratis toegankelijk. Maar het is ook
mogelijk een VIP-‘kamerconcert' op grote hoogte in de kerk te boeken inclusief hapjes en drankjes.

Meer
Wilt u meer weten of reserveren voor het speciale arrangement? Surf dan naar www.nachtvaneengoeileven.nl of mail Ad Berends op info@berends.nl
advertentie