Deel dit artikel ‹ Terug

CuijkExtra helpt kinderen motoriek te verbeteren

Geplaatst op: dinsdag 24 april 2018


Op 20 april, de dag van de Koningsspelen, werd door de Onderwijsinspectie landelijk bekend gemaakt dat in de afgelopen tien jaar de bewegingsvaardigheden van jonge kinderen zijn afgenomen. Op onderdelen als balanceren en een kleine bal vangen scoren kinderen beduidend slechter.

Landelijke trend ook in Cuijk te zien

In de gemeente Cuijk is onlangs bij twee groepen 4 van twee basisscholen in de vorm van een pilot de bewegingsvaardigheid getest. De vakleerkrachten bewegingsonderwijs hebben de leerlingen getest op vaardigheden zoals balanceren, coördinatie en stuiten. Daaruit blijkt dat een derde van de leerlingen de gestelde normen passend bij de leeftijd niet haalt.

CuijkExtra

Onder de vlag van Jongeren Op Gezond Gewicht Cuijk, uitgevoerd door team Cuijk Beweegt, wordt CuijkExtra aangeboden aan leerlingen die extra ondersteuning kunnen gebruiken. CuijkExtra is een extra gymles, naschools, onder leiding van een vakleerkracht bewegingsonderwijs. Plezier ervaren in het sporten en bewegen staat voorop. In de gymlessen wordt in kleine groepen gewerkt aan de motoriek van de leerlingen zodat zij deze kunnen bijspijkeren tot het niveau dat ze zouden moeten kunnen halen. Door de groepen klein te houden kan er veel persoonlijke aandacht gegeven worden. Aan het einde van het beweegprogramma van 10 weken wordt de motoriek nogmaals getest om de vooruitgang te bepalen. CuijkExtra is nu in de vorm van een pilot gestart bij twee basisscholen. Het programma zal volgend schooljaar voortgezet worden onder alle basisscholen in Cuijk die daar interesse in tonen.