Opnieuw tankbrug in Overloon_ Deel dit artikel ‹ Terug

Opnieuw tankbrug in Overloon

Geplaatst op: maandag 7 augustus 2017


Er is weer een tankbrug in Overloon aangekomen. In 1944 zaten ze hier om te springen.
 
Vrijdag ontving het Oorlogsmuseum Overloon twee brugdelen uit Engeland. Elk deel is ruim tien meter lang. Samen vormen ze een Britse Class III tankbrug uit de Tweede Wereldoorlog. Die was bedoeld om militaire voertuigen over een riviertje te zetten als de bestaande bruggen door de bezetter vernietigd waren. Deze tankbrug werd gelegd door een speciale tank.
 
Zo’n brugleggertank was er in 1944 ook op het slagveld van Overloon en Venray. De bedoeling was dat die de Loobeek zou overspannen. Een klein riviertje dat door de hevige regen toen aangezwollen was tot een lastige natuurlijke hindernis. Maar het leggen van die tank ging toen goed mis, want brug en tank vielen samen in de beek. Zo ontstond een situatie dat de Britse infanterie zuidelijk van de beek ongedekt in het open veld onder Duits vuur lagen. En aan de noordzijde van het riviertje bleven de tanks steken in de modder. In die strijd kleurde de beek rood en kreeg van de Britten de bijnaam Bloedbeek. Pas de dag erna kon een brug worden gelegd en Venray worden bevrijd.
 
De brug die in Overloon is aangekomen is ruim tien meter lang en zal de komende jaren worden opgeknapt om daarna een plaats binnen in het museum te krijgen.
advertentie