Deel dit artikel ‹ Terug

Workshop toneelschrijven in bibliotheek Boxmeer 13 mei a.s.

Geplaatst op: donderdag 4 mei 2017


Op zaterdag 13 mei verzorgen de van oorsprong Boxmeerse Rineke Rooseboom en Iona Daniel, beiden van De Nieuwkomers van muziektheaterinstituut Orkater, in bibliotheek Boxmeer een workshop toneelschrijven. Deze workshop sluit aan bij de voorstelling RUMSPRING die diezelfde avond is te zien in De Weijer. 

In deze korte workshop werk je met theatermakers Rineke Roosenboom en Iona Daniel aan een toneelmonoloog (een tekst die door één persoon gezegd wordt) – zoals die ook in het toneelstuk Rumspringa zitten. Een goede monoloog schrijven is moeilijk, maar er zijn technieken voor. Iona en Rineke delen eenmalig hun geheimen. Je werkt in deze workshop toe naar een monoloog voor een personage uit de voorstelling, die gevangen zit in een sekte.

De voorstelling Rumspringa is een mockumentary: een verzonnen waargebeurd verhaal, vertelt alsof het echt gebeurd is. De schrijvers van de voorstelling leggen uit hoe ze deze vorm 'mockumentary' inzetten in hun werk en laten zien hoe ze hier aan gewerkt hebben. Onder hun begeleiding maak je je eigen, geheimzinnige tekst. Dezelfde avond is de volledige voorstelling Rumspringa te zien in de Weijer in Boxmeer.

Deelname aan de workshop kost €7,50. Bibliotheekleden krijgen €2,50 korting.
Kaarten verkrijgbaar via www.biblioplus.nl

Datum: Zaterdag 13 mei
Tijd: 14:00 – 16:00 uur 
Locatie: Bibliotheek Boxmeer, de Raetsingel 1, BOXMEER

Voorstelling Rumspringa: De Weijer
Datum: 13 mei, 20:30 uur.
Kaarten verkrijgbaar via www.deweijer.nl 

Over voorstelling Rumspringa:
In Rumspringa vertellen Iona & Rineke hun opzienbarende verhaal over het opgroeien in de Kring van Welsch. Een sektarische leefgemeenschap, die veel wegheeft van Scientology, de Amish en andere omstreden genootschappen, die met hun geheel eigen wetten en regels altijd een grote aantrekkingskracht op mensen hebben. Rumspringa is een persoonlijke voorstelling over de verleiding, maar ook verstikking van zo’n gemeenschap. Waar je zowel binnen- als buitengesloten kan raken. Rumspringa staat 

Iona Daniel en Rineke Roosenboom studeerden in 2012 af aan de dramaschrijfopleiding van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en vormen sindsdien een schrijversduo onder de naam iona&rineke. De eigenzinnige rockband Shaking Godspeed speelde eerder op o.a. Sziget en de Zwarte Cross en stond in het voorprogramma van Deep Purple. Een gemeenschappelijk verleden brengt hen op het toneel, want dit kunnen ze alleen maar samen vertellen.

De pers over voorstelling Rumspringa:
De Telegraaf - Spelen met je leven op Oerol
“beklemmend en fascinerend tegelijk”
“…laten de Oerolbezoeker met een denkrimpel achter. Want, speelden zij hier nu met hun eigen leven of dat van een ander?”

Theaterkrant - Een Griezelige Mindfuck
“Rumspringa is een spannend verhaal, dat je naar buiten stuurt met een koude rilling over je ruggengraat” “Behendig en zelfverzekerd nemen beide dames je mee in hun wereld”
“Dat aanzwellende gevoel van onbehagen maakt Rumspringa gaandeweg steeds spannender” 

Fotograaf:  Ben van Duin 
advertentie