Deel dit artikel ‹ Terug

Tango Extremo presenteert de Mattheus Passie

Geplaatst op: dinsdag 28 maart 2017


Een ontmoeting tussen Latijns Amerikaanse en klassieke muziek

In de maanden maart en april 2017 tourt het orkest Tango Extremo met de Nederlandse acteur Peter Faber, sopraan Sharon Kips en bariton Job Hubatka met een bijzonder programma door het land. Een speciale uitvoering van het grootste klassieke meesterwerk van West-Europa, de Mattheus Passie, waarin klassieke muziek en Latijns-Amerikaanse muziek elkaar ontmoeten. 

De Mattheus Passie van Johann Sebastian Bach vertelt het verhaal van de laatste dagen van Christus. Theatermaker Jan Rot heeft van dit verhaal een hedendaags en toegankelijke Nederlandse hertaling gemaakt, waarbij de koralen in het Nederlands kunnen worden meegezongen door het publiek. De melodieën van de klassieke Mattheus Passie zijn onveranderd gebleven en in een eigentijdse Latijns- Amerikaanse context geplaatst.

In de voorstelling vertolkt acteur Peter Faber de rol van Evangelist. Sharon Kips en Job Hubatka brengen de verschillende recitatieven en aria’s ten gehore en Tango Extremo voegt op haar beurt de Latijns-Amerikaanse dimensie toe aan deze Paasvoorstelling. 

Peter Faber begon in de jaren zeventig als acteur bij Het Werktheater en werd later bekend van onder andere ‘Een brug te ver’, ‘Ciske de Rat’, ‘Flodder’, ‘Max Havelaar’ en ‘Oeroeg’. Naast film en televisie bleef Peter Faber actief in het theater. Ook schreef hij solovoorstellingen, columns en kinderprogramma’s. Als acteur werd hij tweemaal bekroond met de Louis d'Or prijs. 

Sharon Kips, bekend als winnares van The X-Factor, heeft inmiddels negen albums op haar naam staan. Eerder heeft zij het voorprogramma van Beyonce verzorgd en is nu voornamelijk actief in het gospel en evangelische circuit. Hiermee staat ze op grote evenementen zoals de EO-Jongerendag en de Nederland Zingt-dag.

Job Hubatka soleerde eerder in opera’s van Salieri, Donizetti, Pacuvio en Rossini in binnen- en buitenland. Nadat Nina Simone hem op zijn zeventiende hoorde zingen en hem vroeg: “Do you want to become a musician? You better think about it”, is hij begonnen met de opleiding jazz-zang aan het Koninklijk conservatorium in Den Haag. Aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam studeerde hij uiteindelijk af met klassiek zang. Naast klassiek en barok, geniet hedendaagse muziek zijn grote interesse. 

Tango Extremo heeft een niet meer weg te denken plaats in het Nederlandse en buitenlandse muzieklandschap weten te veroveren. De groep speelt op de meest uiteenlopende podia, variërend van jazzfestival tot klassieke concertzaal tot tangosalon in Nederland, heel Europa, en landen als Mexico, Turkije, Rusland, China, Zuid-Afrika, Botswana, Zuid-Korea, Groenland, de Nederlandse Antillen en de meeste landen in Zuid Amerika. 

Tango Extremo staat bekend om haar verscheidenheid aan invalshoeken zoals Europese en Zuid-Amerikaanse folklore, klassieke muziek, jazz- en Braziliaanse muziek, die worden gecombineerd met onder andere ‘tango nuevo’.

Cast:
Peter Faber – Verteller
Sharon Kips – Zang/ Sopraan
Job Hubatka – Zang/ Bariton
Tanya Schaap – Viool
Ben van den Dungen – Saxofoon
Hans van der Maas – Accordeon
Carlos Matos – Piano
Vasilis Stefanopoulos – Contrabas
Jan Rot – Hertaling 

Schouwburg Cuijk
dinsdag 11 april, 20.15 uur
22,75 euro
www.dezee.nl 
www.schouwburgcuijk.nl