Deel dit artikel ‹ Terug

Regionale Avond van de Columnist 2

Geplaatst op: woensdag 22 maart 2017


Ontmoet je favoriete columnist
Hoofdgast: Bert Wagendorp

De tweede Avond van de Columnist in Schouwburg Cuijk, op dinsdag 4 april a.s., belooft net als de eerste een bijzondere avond te worden. Het wordt een mix van columnisten van dichtbij en ver weg en van verschillend pluimage. Zeven columnisten worden geïnterviewd en lezen een column voor rondom het thema ‘Rokjesdag’ (lente) terwijl twee andere columnisten de avond presenteren. Tussendoor veel muziek, en dat alles voor slechts een tientje.

Cuijkenaren
Met twee Cuijkenaren op het podium wordt het een beetje een Cuijkse avond. Te gast is Jos Janssen, die onder de naam Bellevue al jaren columns schrijft in het Cuijks Weekblad. Janssen is daarnaast actief als vrijwilliger in het Cuijkse, onder meer bij de Foto Archief Dienst, en is actief geweest in de politiek, hij was onder meer wethouder.
Dat laatste geldt toevallig ook voor de tweede Cuijkse gast: Louk Hombergen. Onder het pseudoniem Van Veldeke schrijft Hombergen columns op de seniorenpagina van het Cuijks Weekblad.

Van verre
De organisatie is heel blij met de komst van twee columnisten met een niet-Nederlandse achtergrond. De eerste komt uit Syrië en heet Anwar Mansladoon. Anwar is gevlucht uit zijn door oorlog verscheurde vaderland en schrijft zijn wederwaardigheden als nieuwe Nederlander op in een wekelijkse column in De Gelderlander. Met open blik observeert hij de Nederlander en dat levert verrassende verhaaltjes op.
Ghulam Qader Shafiq is geboren in Kabul, Afghanistan en woont sinds 1994 in Nijmegen. Hij werkt bij het Nijmeegse Bureau Wijland, een advies- en projectbureau dat staat voor duurzame verbinding van mensen en organisaties. Daarnaast schrijft hij columns in de regio-edities rondom Nijmegen van De Gelderlander.

Twee vrouwen
Annemarie Haverkamp is journaliste. Geheel onverwacht kwam haar zoon Job in 2004 ernstig gehandicapt op de wereld. Eenmaal van de schrik bekomen, besloot ze columns te gaan schrijven over haar zoontje. Omdat ze de buitenwereld graag wil laten zien hoe het dagelijks leven is met een gehandicapt kind. Eind vorig jaar verscheen haar vierde bundel columns: Job gaat viral. Annemarie schrijft onder meer voor Linda, NRC en joop.nl.
Van een heel andere orde zijn de columns van Gelderlander-journaliste Ellen Willems. De columniste is nieuwsgierig naar de herkomst van voedsel en heeft een passie voor de natuur, voor koken en moestuinieren. Op de pagina Lekker kunnen de lezers van De Gelderlander wekelijks genieten van haar wederwaardigheden.

Bestsellerauteur
Hoofdgast van de tweede Avond van de Columnist is Bert Wagendorp. Wagendorp schrijft een veelgelezen column op pagina twee van De Volkskrant en is daarnaast schrijver. Hij schreef onder meer de bestseller Ventoux en vorige maand verscheen van zijn hand de roman Masser Brock. Een roman met een columnist als belangrijkste personage, over fake news, manipulatie en de rol van de journalistiek.

Rokjesdag
Het thema van de eerste Avond van de Columnist was Leve de duisternis, dat van de tweede luidt: Rokjesdag! Een term die als eerste is gebruikt door de helaas te vroeg overleden columnist Martin Bril. De lente dus.

Muziek
Ook dit keer fungeert de Boxmeerse band The Allyway als huisband. De vier muzikanten spelen hun eigen nummers tijdens de inloop, pauze en nazit in het SchouwCafé. Tussendoor treedt de Utrechtse zanger Jorrit de Vries twee keer op met Nederlandstalige liedjes.

Duo-presentatie
De Avond van de Columnist wordt, hoe kan het ook anders, ook gepresenteerd door columnisten. Van schrijver Geurt Franzen verschijnt twee keer per week de column Dwarskijker in de editie Maasland van de Gelderlander. Ook schrijft hij columns voor de website theater.nl. Journalist Eric Reijnen Rutten werkt bij De Gelderlander en schrijft twee keer per week de column Leven en dood op de pagina Familie.

De Avond van de Columnist op 4 april begint met een muzikale inloop om 19.45. het eigenlijke programma start om 20.15 uur. Tijdens de inloop, de pauze en de nazit kan het publiek de columnisten ontmoeten. Entree: 10 euro, incl. pauzeconsumptie.

Kaartjes via de website van Schouwburg Cuijk: www.schouwburgcuijk.nl
advertentie