Deel dit artikel ‹ Terug

Expositie kunstenaars-echtpaar Herman en Wil Kruis in het Kerkje van Velp

Geplaatst op: donderdag 13 oktober 2016


Expositie in het Kerkje van Velp

Van 22 oktober tot en met 30 oktober exposeert het kunstenaars-echtpaar Herman en Wil Kruis uit Wijchen in het Kunstkerkje van Velp met schilderijen en beelden.

Herman Kruis, geboren 1933 te Joure, woont sinds 1953 in Wijchen.
Al vanaf zijn kindertijd heeft Herman een passie voor zowel de imaginaire wereld van het tekenen als voor de wondere wereld van de techniek. Later benutte hij die fantasierijke creativiteit in combinatie met zijn gave voor technisch inzicht ten volle in zijn beroep als werktuigbouwkundig constructeur. Maar ook daarna bleef hij gefascineerd door zowel het constructieve, het dromerige als het fantasierijke.
Op latere leeftijd besloot hij lessen te gaan volgen in tekenen en schilderen. Gedurende een aantal jaren experimenteerde Herman met uiteenlopende vormen, kleuren en stijlen; wat daarbij duidelijk opvalt is dat zijn aandacht en voorkeur al vrij snel uitging naar een esthetisch zuivere en beheerste lijnvoering.
Hij ontwikkelde een persoonlijke, herkenbare signatuur binnen zijn werk; een verwantschap met “De Stijl”-kunstenaars is duidelijk aanwezig. Het resultaat zijn reliëfs en sculpturen, waarbij hij niet schuwt diverse materialen te gebruiken. Tot op vandaag wordt het onderzoek en experiment met beeldende middelen, waar Cesar Domela ooit mee begon, door Herman gestaag en met Friese eigenzinnigheid voortgezet.

Wil Kruis beeldend kunstenaar
Wil Kruis-Burgers geboren te Wijchen, is in de zeventiger jaren met boetseren begonnen, op de Vrije Academie te Nijmegen onder leiding van beeldhouwer Charles Hammes. De eerste jaren maakte zij voornamelijk beelden naar de natuur. Mede onder invloed van haar latere leraar Nur Tarim ging zij vrijer werken en ontwikkelde een eigen stijl. De inspiratie voor haar werken ontleent zij vaak aan gebeurtenissen uit het dagelijks leven. De laatste tijd schuwt zij ook het abstracte in haar werk niet.
Als toegevoegde waarde laat zij regelmatig haar beelden in brons gieten.
Over haar werk zegt zij, dat je bij het maken van een beeld iets van jezelf prijsgeeft en de waardering hiervoor veel voldoening geeft.

Deze expositie kunt u bezoeken van 22 oktober tot en met 30 oktober 2016, elke za + zo van 11-17 u. in het Kunstkerkje van Velp, Pastoor Loefweg 1, Velp bij Grave. www.kunstinhetkerkje.nl