Deel dit artikel ‹ Terug

Een ‘pas de deux’ tussen fantasie en werkelijkheid in Museum Het Petershuis

Geplaatst op: vrijdag 11 december 2009


Onder de titel "Een ‘pas de deux’ tussen fantasie en werkelijkheid" exposeert van 20 december tot en met 17 januari kunstenaar Herman Kruis composities en objecten in Museum Het Petershuis in Gennep. Geboren in 1933 te Joure (Friesland), woont en werkt hij sinds 1953 in Wijchen. In het beeldende werk van Herman Kruis draait alles om een dialoog tussen twee werelden. De werkelijke wereld, voorgesteld door middel van tastbare materialen, staat tegenover de getekende en ingekleurde wereld van de fantasie. Alsof die twee verschillende werelden met elkaar communiceren. Een ‘pas de deux’ tussen het tastbare en de schijn.

Herman Kruis werd vooral actief als kunstenaar na zijn pensionering als werktuigbouwkundig constructeur. Al jaren wijdt hij zich vol overgave aan zijn composities, die hij zelf "technische fantasieën" noemt. Hij experimenteerde met uiteenlopende vormen en stijlen. Bij het bekijken van die vroegere werken is te zien hoe hij het werk van grote namen in de kunst uitgebreid heeft onderzocht. Een bewondering voor een kubistische stijl zoals bij Picasso en Gris, een lyrisch abstracte vormtaal die we kennen uit het werk van Kandinsky, maar ook een gestileerde organische abstractie zoals in het werk van Arp, zijn al in vroege werken duidelijk herkenbaar. Uit zijn onderzoek door de jaren heen ontwikkelde Herman Kruis een herkenbare signatuur binnen zijn werk. Een verwantschap tussen het werk wat hij de laatste jaren maakt en kenmerken van ‘De Stijl’ waarvan Mondriaan deel uitmaakte, is onmiskenbaar aanwezig. Vlak en lijn, primair en secundair kleurgebruik, zijn als het ware de basisingrediënten van zijn werk. Net als zijn grote voorbeeld Domela Nieuwenhuis, past Kruis (metalen) vormen toe die als silhouetten op een beschilderde tweedimensionale ondergrond worden vastgemaakt. De constructieve elementen en de getekende en ingekleurde vlakken op het dragende paneel worden door de kunstenaar als beeldende middelen ingezet en bewerkstelligen een dialoog tussen werkelijkheid en fantasie. Hierdoor komen schilder- en beeldhouwkunst bij elkaar. Het resultaat is een reliëf: een fantastisch en kleurrijk visueel schouwspel.

Op zaterdag 19 december om 15.00 uur zal de expositie, in aanwezigheid van de kunstenaar, voor genodigden en voor Vrienden van Museum het Peterhuis worden geopend door de Wijchense wethouder Marcel Thijsen.
Museum Het Petershuis, Niersstraat 2 te Gennep, is voor het publiek geopend van woensdag t/m zondag tussen 14:00 en 17:00 uur. Tijdens de feestdagen zijn er afwijkende openingstijden. Nadere informatie over de tentoonstelling is te verkrijgen bij Museum Het Petershuis of op www.museumhetpetershuis.nl.
advertentie