Deel dit artikel ‹ Terug

Vierlingsbeek staat weer Op De Tôffel!

Geplaatst op: woensdag 8 juni 2016


Op zondag 19 juni is het Vrijthof in Vierlingsbeek wederom het decor voor Op De Tôffel. Voor de 24e keer alweer een mooie dag vol fijne popmuziek van vandaag de dag. En dit alles is ook dit jaar weer helemaal gratis toegankelijk.

Op De Tôffel wordt om 13.30 uur afgetrapt door Condor, de overtuigende winnaar van bandwedstrijd Op Ut Tuffelke. Deze vier jonge honden uit Grubbenvorst barsten van de energie en zorgen voor één lange adrenalinerush van grunge, stoner, indie en rock. Radio Eliza weet een storm van vrolijkheid van het podium te blazen. Een frisse, inventieve band die grossiert in dansbare popliedjes vol catchy hooks. Het vijftal won afgelopen najaar de Amsterdamse Popprijs, bracht in april de debuut EP Intergalactic Flumy Furby uit, neemt komend najaar deel aan de Popronde en scoorde en passant een radiohit met het nummer Kids.

Over naar Het Andere Podium. Daar wordt het bal geopend door Lemon. Dit kwartet uit Amsterdam en Gennep maakt lekkere Britpop met aanstekelijke ritmes. Ook op hun vorig jaar verschenen vierde album Perfect It Will Never Be is het weer raak. Ongedwongen, relaxt, spacy, psychedelisch en uiterst groovy. Zoals Happy Mondays in hun beste dagen. Zo begeesterd als The Great Communicators zie je bands zelden spelen. Een energiek en dynamisch schouwspel. Het zestal uit Amsterdam en Den Haag maakt kleurrijke indierock met jongen-meisje-samenzang in de geest van Broken Social Scene. De van een commercial bekende single Zoetrope is daar het sprankelende bewijs van en het debuutalbum The Great Communicators staat er boordevol mee.

Terug naar Het Ene Podium, naar Son Mieux. Son Mieux is Camiel Meiresonne, ex Soul Sister Dance Revolution en All Missing Pieces, en klaar om de wereld een kijkje te geven in die van hem. Hij schrijft zijn liedjes in het holst van de nacht maar als we mogen afgaan op nummers als Easy, Feels en 3FM Megahit Even is het bij hem thuis nooit ál te donker. Zijn muziek klinkt zowel intiem als uitbundig. Thijs Boontjes Dans- en Showorkest is een rockband van het funky soort. Met Nederlands als voertaal. Vergelijken is moeilijk want zo’n orkest als dat van Thijs Boontjes was er nog niet, maar denk aan een kruising tussen Sven Hammond Soul en Bram Vermeulen. Eind maart verscheen de tweede EP Ambiance. Serieus grappige branie van hoog muzikaal niveau en de single Alleen Naar De Kermis was een heuse hit.

Het intieme en sfeervolle Koningskerkje is wederom hét podium voor mooie ‘kleine’ akoestische optredens. Gastheer BJ Baartmans ontvangt de singer-songwriters Dirk Vissers (winnaar Songwedstrijd in De Weijer te Boxmeer), The Watchman (gelouterd troubadour uit Eindhoven met lekker gitaarspel in de beste traditie van Amerikaanse countryblues artiesten en fingerpickers), Theo Sieben (prachtige rootsmuziek vol virtuoos gitaarspel dat soepel samengaat met een warm stemgeluid), Point Quiet (donkere americana en alt.country met een keur aan akoestische instrumenten, pedal steel en vocale meerstemmigheid… intiem, intens en melancholisch), Bony King (internationaal vermaard singer-songwriter uit Gent met meesterlijke liedjes en een hemelse stem) en Clean Pete (stemmige Nederlandstalige folkpop vol hartzeer, humor en zelfspot voortgebracht door de gitaar, cello en beelschone stemmen van de leukste tweeling van de hedendaagse vaderlandse popscene, helemaal uit… Sambeek).

Op Het Andere Podium staat inmiddels Canshaker Pi. Vier branieschoppers uit Amsterdam die volgens Tim Knol ‘belachelijk goede garagerock’ maken. Het rammelt en rommelt en kleurt netzomin als Pavement, Dinosaur Jr. en Teenage Fanclub binnen de lijntjes. Opwindend, vuig en ruig. Double Veterans is een basloos trio uit de Belgische Kempen. Geïnspireerd door The Velvet Underground, The Stooges, Neu! en Spacemen 3 brengt Double Veterans psychedelische garagerock. Ongepolijste liedjes en krakende rock met de jaren 60, 70 en 90 in het achterhoofd. Met gevoel voor melodie en het betere beukwerk. Energiek en verslavend.

Op Het Ene Podium gaat het verder met The Brahms. Met hun eerste single Golden scoorden The Brahms meteen een 3FM Megahit. Het nummer staat op het vorig jaar verschenen debuut Meraki, een EP vol catchy en melodieuze liedjes met zomerse frivoliteit en energieke uitspattingen. In maart bracht het Utrechtse viertal de opvolger Belise uit, wederom gevuld met die heerlijke combi van Afrikaanse grooves en dansbare indiepop. It was loud, mean, fast & dirty! Na twintig jaar rock ‘n’ roll in de hoogste versnelling gaat Peter Pan Speedrock ermee stoppen en maken Peter, Bart en Bartman een laatste rondje om afscheid te nemen van hun publiek. En natuurlijk mag Op De Tôffel in deze tour niet ontbreken. Want drie keer eerder stond het driekoppige rock ‘n’ rollmonster uit Eindhoven Rockcity Op De Tôffel: 1997, 2000 en 2003. Nog één keer knallen alle speedrockkrakers snoeihard over het Vrijthof om het publiek daarna dankbaar achter te laten na deze laatste big bang. Houdoe en bedankt!

Weer terug naar Het Andere Podium, naar MC XL, producer/DJ Mucky Muxx en hypeman Don de Baron, oftewel NoizBoiz. Het Rotterdamse trio is sinds 2004 bij elkaar en richt zich voornamelijk op Nederlandstalige grime en dubstep. De boys werken samen met onder andere Zwart Licht, Boef En De Gelogeerde Aap en Ronnie Flex en brengt diverse releases uit waaronder het album Georganiseerde Chaos. Sinds enige tijd behoort NoizBoiz tot de stal van Nouveau Riche, het label dat onder andere Mr. Polska, Boaz van de Beatz en Jebroer herbergt. KD Soundsystem zorgt voor een uniek en energiek spektakel waarbij niemand stil kan staan. Keiharde tropische beats, sexy danswerk en een leger aan diversiteit… De crew van KD Soundsystem (voorheen Kuddedieren) bestaat uit MC Power, Zoë, Samira, The Teacher & Addik. De vijf brengen live zang, MC, dans en DJ skills samen in een wervelende show. De Likt is een eigenzinnig electronica- en raptrio uit Rotterdam. Door de combinatie van de minimale techno en italo van John van Beek, de gevarieerde funky opsmuk van Giorgi Kuiper en de gepeperde woorden van Jordy Dijkshoorn ontstond al snel een eigen geluid. In april 2015 verscheen het titelloze debuutalbum van de heren. Tracks als Praat Rotterdams Met Me en Ja Dat Bedoel Ik hadden miljoenen views, De Likt speelde een aantal keren bij 3FM, deed De Wereld Draait Door en de grote doorbraak was daar. De rest is geschiedenis. Zó vet worden ze in Rotterdam, ehh… Nederland, niet vaak gemaakt!

Op De Tôffel 2016 wordt afgesloten door Leeways. Een vet swingende mix van ska, reggae, hiphop, funk, pop en rock. In december 2014 won het vijftal de Grote Prijs Van Nederland en een jaar later komen de Arnhemmers met hun debuutalbum Tales Of A Madman op de proppen. Leeways stoort zich niet aan muzikale grenzen en die mengelmoes aan stijlen klinkt bijzonder vanzelfsprekend en energiek. En op het podium is het met deze ‘feel good band’ helemaal feest, zoals Leeways onder ander op de Zwarte Cross liet zien. Tijdens Op De Tôffel worden de vijf bandleden aangevuld met twee blazers en een toetsenist en ontstaat Leeways XL. Een extra garantie voor een extra volvet geluid.

Naast alle muziek is er ook een uitgebreide festivalmarkt met diverse etenswaren en snuisterijen. De presentatie van het geheel is in handen van Denvis, artistiek duizendpoot.

Het is voor de bezoekers verboden om eigen drank mee naar het festivalterrein te nemen. Op De Tôffel is een gratis toegankelijk festival en wil dat graag blijven. Inkomsten uit de horeca zijn voor de organisatie dan ook onmisbaar. Vandaar dat het meenemen en nuttigen van eigen drank niet is toegestaan.

Na afloop van Op De Tôffel zijn de treinen in de richting Venlo en Nijmegen gemakkelijk haalbaar. Het NS-station ligt op tien minuten loopafstand van het festivalterrein. Het pontveer Vierlingsbeek - Bergen vaart tot 22.00 uur en van 23.00 uur tot 23.30 uur.

Alle informatie over Op De Tôffel 2016 is te vinden op www.opdetoffel.nl.


OP DE TÔFFEL OP EEN RIJTJE

naam festival:
Op De Tôffel 2016 (s.v.p. met een kapitale O, D en T)
datum: zondag 19 juni 2016
locatie: Vrijthof
plaats: Vierlingsbeek
aanvang: 13.30 uur
toegang: gratis

Programma:
Peter Pan Speedrock
The Brahms
De Likt
Leeways
Thijs Boontjes Dans- en Showorkest
Son Mieux
Double Veterans
NoizBoiz
KD Soundsystem
Canshaker Pi
The Great Communicators
Radio Eliza
Clean Pete
Bony King
The Watchman
Point Quiet
Theo Sieben
BJ Baartmans
Lemon
Dirk Vissers
Condor

Presentatie:
Denvis

Internet:
www.opdetoffel.nl
www.facebook.com/Op-De-Tôffel-199711926712873/
twitter: @opdetoffel | #ODT16