Deel dit artikel ‹ Terug

Mijlpaal en uitbreiding voor oorlogsmuseum

Geplaatst op: dinsdag 27 oktober 2009


Overloon – Het Liberty Park in Overloon verwacht op woensdag 28 oktober zijn honderdduizendste bezoeker van dit jaar te ontvangen. Traditioneel gebeurt dit met bloemen en een gratis Museumkaart. Het bereiken van deze mijlpaal betekent dat het museum dit seizoen meer bezoekers heeft getrokken dan vorig jaar. In 2008 sloot het museum het seizoen af met 95.000 bezoekers. Zoals het er nu naar uitziet, groeit de belangstelling voor het museum dit jaar waarschijnlijk met meer dan tien procent. Een aardige opsteker voor het museum, dat een moeilijke periode achter de rug heeft.

Het succes komt niet helemaal onverwacht. Directeur Van den Dungen daarover: “Er zijn twee belangrijke oorzaken. De ene was de Blockbuster, de nieuwe presentatie over oorlogsbombardementen, die sinds afgelopen zomer in het museum draait. De andere waren de goede weersomstandigheden. Want een droge zomer die niet te heet is, is een zegen voor een museum als het onze.” Daarbij speelt misschien ook een rol dat er meer Nederlanders in eigen land zijn gebleven door de economische crisis.

Het jaar is voor het Liberty Park bovendien nog niet voorbij. Want vanaf komend weekend gaat een nieuwe tentoonstelling van start, De Bunker. In De Bunker krijgt de bezoeker de vraag “Wat zou jij doen?” voorgelegd. Bijvoorbeeld in het geval dat een onderduiker om hulp aanklopt. Of als je niet meer met je vriendin mag omgaan omdat die tot een andere bevolkingsgroep hoort. De Bunker was al in enkele grote steden te zien, bij wijze van reizende expositie, maar krijgt nu in Overloon zijn definitieve standplaats.

De groei van het aantal bezoekers vangt het museum vooral op met extra vrijwilligers. Het museum wil die aanpak ook in 2010 voortzetten, met name om aan de vraag naar rondleidingen te kunnen blijven voldoen. Daarvan worden er zo’n duizend per jaar gegeven in het Overloonse museum.
advertentie