Deel dit artikel ‹ Terug

Mooi juryrapport Fairtrade voor Boxmeer

Geplaatst op: donderdag 11 februari 2016


Begin dit jaar heeft de onafhankelijke jury van het Landelijk campagneteam Fairtrade Gemeenten besloten dat de gemeente Boxmeer de titel ‘Fairtrade Gemeente’ mag blijven dragen. De jury, onder leiding van Jabobine Geel, heeft een positief juryrapport uitgebracht.

Juryrapport Boxmeer
De jury is zeer positief over de inzet en de resultaten in Boxmeer. Het aantal winkels, horecagelegenheden, bedrijven en instellingen dat voldoet aan de criteria is zeer uitgebreid en divers. De werkgroep zet zich enorm in en maakt prima gebruik van de contacten van ambassadeurs en van de materialen van het landelijk campagneteam. De gemeente steunt de campagne met onder meer PR en de medewerking van wethouder Hendriks-van Haren.

Fairtrade in Boxmeer
Op de website www.boxmeer.nl/fairtrade kan men zien wat er in Boxmeer allemaal aan fairtrade gebeurt. Hier staat niet alleen de lijst met alle winkels, bedrijven en instellingen die de gemeentelijke fairtrade-erkenning hebben ontvangen, ook vindt men hier de jaarlijkse Fairtrade Nieuwsbrieven en de link naar de televisie-uitzendingen over fairtrade van de BLOS.

Winkels, bedrijven en instellingen die in aanmerking willen komen voor de gemeentelijke fairtrade-erkenning kunnen contact opnemen met de Werkgroep Fairtrade gemeente Boxmeer. Ook iedereen die belangstelling heeft om een steentje bij te dragen aan de werkgroep is van harte welkom. Neem dan contact op met Theo Peters, tel. (0485) 571071, e-mail th.h.a.peters@online.nl of met Anke Schellekens, e-mail a.schellekens@boxmeer.nl.

Fairtradecampagne
De titel Fairtrade Gemeente toont aan dat een lokale overheid, winkels, bedrijven, horeca, organisaties en inwoners samen zorgen voor meer eerlijke handel. Een onafhankelijke jury oordeelt allereerst of gemeenten voldoen aan zes campagnecriteria en in aanmerking komen voor de titel. Na het behalen van de titel oordeelt de jury op gezette tijden of de gemeenten nog steeds voldoen aan de criteria en hun titel mogen behouden.
Fairtrade Gemeente Nederland is een initiatief van ICCO, Stichting Max Havelaar en Wereldwinkels en wordt mede mogelijk gemaakt door ICCO/Kerk in Actie.

De campagne is actief in 40 landen. Bijna 2300 ‘Fairtrade Towns’ zorgen dat meer boeren en producenten in ontwikkelingslanden kunnen werken onder fairtrade voorwaarden, zodat zij zelf kunnen investeren in een duurzame toekomst voor hun bedrijf en familie. Via fairtrade krijgen zij een goede betaling en kunnen zij werken en leven onder veilige en gezonde omstandigheden. Wereldwijd profiteren er meer dan zes miljoen mensen in ontwikkelingslanden van de effecten van fairtrade.