Deel dit artikel ‹ Terug

Kunstenares José Smits in de spotlight bij Kunsthandel Gennep

Geplaatst op: donderdag 3 december 2015


Deze maand presenteren wij u het beeldhouwwerk van de Belgische kunstenares José Smits!

Iosepha zag het eerste licht op een zonnige lentedag in Rotterdam. Ze kwam terecht in een warm gezin en kreeg haar kunstzinnige aanleg van huis uit mee. Zo bijvoorbeeld leerde haar vader haar pottenbakken. Daar ze niet overtuigd was uit haar kunst een "echt" leven te kunnen opbouwen, maar toch creatief bezig wou zijn, volgde zij een horeca-opleiding en slaagde daarvoor. in Amsterdam op de Horecava won zij 3 keer een prijs en ook in het suikerwerk en het maken van vetbeelden kon zij haar "ei" kwijt. Ze trouwde, werd moeder van 2 en hielp haar man in hun bedrijf. Haar draai kon zij echter niet vinden, nog privé, nog professioneel en na de scheiding was ze weer op zichzelf aangewezen.

Ze begon opnieuw met pottenbakken maar 3 jaar geleden verlegde zij haar belangstelling naar de beeldhouwkunst. Met een ijver die zij nooit kon opbrengen aan de middelbare zocht en vond ze materiaal waarmee ze zonder gespecialiseerde machines aan de slag ging. Zonder enige vorm van opleiding leerde ze zichzelf met hamer een bijtel een ambacht aan, alles met de "blote hand" in haar ateliertje te Essen waar zij ook woont.

In de rust van haar bescheiden woning heeft zij haar bestemming bereikt; zij en de werken die zij maakt vloeien ineen als oude vrienden die elkaar opnieuw gevonden hebben. Telkens weer staat ze versteld van de uiteenlopende reacties die ze op haar werk krijgt en tot haar grote vreugde ziet éénieder erin wat hij wilt zien, voor allen verschillend zoals wij als individu ook verschillend zijn maar in ieder van ons schuilt een kunstenaar: degene die het werkt "maakt" en degene die het waardeert.

Ivm renovatie van het appartementencomplex zal de Woonkamergalerie gesloten zijn van vrijdag 25 december a.s. tm zaterdag 6 februari 2016. Onze website kunt u gewoon bezoeken en ook via de email kunt u ons bereiken. Wilt u liever telefonisch contact? Geen probleem, stuur ons een e-mail en wij bellen u terug of benader ons telefonisch na 18:00 uur. Vanaf zondag 7 februari 2016 13:00 uur bent u weer van harte welkom!

Dus kom allen naar onze Woonkamergalerie gelegen aan de Burg. Gilissenweg 57 te Gennep om de werken van onze kunstenaars te bezichtigen waaronder Peter Diem, Herman Brood, Peter Hermans, Roos Hobé, Manne Mannes, Erlinde Ufkes Stephanus, Cornelis Schouten, Elsbeth Roest en Ans en Ton Rijkers! 

U kunt ook alvast een kijkje nemen op onze website www.kunsthandel-gennep.nl waar u werken kunt vinden van o.a. Karel Appel, Corneille, Rob Scholte, Peter Donkersloot, Clemens Briels, Robert Keller, Bert Maurits, Paul Megens, Raymond van den Berg, Almie Willems, Herma Ardesch, Jocke Overwater, Thea Vos, Eric Simons, Marina Kulik, Robusier, Annemarie Mayers, Marianne Schellekens,Thijs Heijnen, Miranda Karskens, Ginie Ruitenbeek, Jan Teunissen e.a.!