Deel dit artikel ‹ Terug

Ledeacker centraal in groot dictee Sint Anthonis

Geplaatst op: maandag 30 november 2015


Wie verslaat Mariëlle van den Berg?
Woensdag 9 december buigen de spellingkunstenaars en talenknobbels van de gemeente Sint Anthonis zich weer over het jaarlijkse Groot Dictee van de Gemeente Sint Anthonis. Evenals voorafgaande jaren zorgt Neerlandicus Piet Vloet voor een ludieke, maar ook gepeperde tekst. Deze veertiende editie staat helemaal in het teken van Ledeacker. Het dictee gaat over Ledeacker, wordt in het Dorpshuis aldaar gehouden en in de pauze krijgen deelnemers en toeschouwers een excursie in de plaatselijke kerk onder leiding van Martien Mahler.

Spellen als spel
Vanuit onze schoolbanken hebben we het dictee als een zweterige en schoolse exercitie ervaren. Menigeen liep met het “kofschip” op de klippen of vergaloppeerde zich in allerlei vreemde woorden en moeilijke samenstellingen. En wat nog erger was: je kreeg er een cijfer voor. Gelukkig wordt dit gemeentelijk dictee beleefd als een leuk en vooral gezellig woordenspel. Net als elk spel gaat het ook hier natuurlijk om de knikkers. Deelnemende teams en individuele schrijvers strijden om de winst. De schrijver met de minste fouten wint de “Ibis”, een fraai beeldje ontworpen door Kees de Bruin uit Sint Anthonis. Ook zijn er prijzen voor de winnende teams.
Voor de deelnemers moet het toch wel een extra uitdaging zijn om dit keer Mariëlle van den Berg te verslaan. Drie jaar op rij was zij winnares. Op haar beurt versloeg zij als eerste de plaatselijke coryfee, Harry van Heijster. Deze strijd geeft toch wel een extra dimensie aan de avond.

Stukje Lekers-roomse historie
Net als in elk dorp is de kerk voor de inwoners blikvanger en trekpleister. Maar even zozeer is de toekomst ervan onzeker en “heerst” hij slechts nog bij de gratie van zijn historie. Zo ook de kerk van Ledeacker.
In de pauze van het Groot Dictee, als de correctoren hun monnikenwerk verrichten, zal Martien Mahler vertellen over de ontstaansgeschiedenis, zijn bijzondere stijl en inrichting. Hij gunt ons een kijkje achter de coulissen van de geschiedenis, een leuke en interessante aanvulling op de spellingavond. Alleen al om deze omlijsting is deelname aan het Groot Dictee meer dan de moeite waard.
Ook belangstellenden zijn van harte welkom. Zelfs noodgedwongen thuis te moeten blijven hoeft geen probleem te zijn want Radio Peelstar FM zendt het evenement integraal uit. De muzikale omlijsting is in handen van “Dubbele Jan”.

Nadere gegevens en programma
Het dictee wordt gehouden op woensdag 9 december in het dorpshuis van Ledeacker, aanvang 20.00 uur.
Inschrijven kan tot 5 december a.s. via www.biblioplus.nl, de balie van de bibliotheek of via email: bibliotheeksintanthonis@biblioplus.nl.
Om deel te nemen zijn er twee mogelijkheden: als team ( bestaande uit drie personen) of individueel. Kosten € 3,-- p.p., Daarbij inbegrepen pen, papier en een consumptiebon.

Verdere informatie is verkrijgbaar tijdens de openingsuren bij de Bibliotheek aan de Remmersberg 29 Sint Anthonis, tel.: 0485 – 38 21 82 of via www.biblioplus.nl