Deel dit artikel ‹ Terug

Ton Kas: Onemanshow JABROER

Geplaatst op: maandag 16 november 2015


Ton Kas
JABROER
Onemanshow

Na het overweldigende succes van ‘Eerste Klootviool’ kon een tweede deel natuurlijk niet uitblijven: gelauwerd toneel-, tv- en filmacteur Ton Kas, de eeuwige zwartkijker, maar wel eentje die de lach aan zijn kont heeft hangen, komt met een vervolg op zijn hilarische moppenshow. De inhoud is anders, het voornemen hetzelfde: lachen tot je scheel ziet.

‘Ton Kas vertelt op gortdroge wijze een verhaal met uitsluitend moppen. Flauwe moppen, goeie moppen en snoeiharde moppen’, schreef Het Parool. ‘Moppen vertellen is een kunst, zeker wanneer je ze verlengt tot een solo van zeven kwartier. De komische acteur heeft een mooi genre op het toneel gezet. Met hem is de moppentapper opgestaan die de techniek van de grap volledig doorgrondt.’ (De Stentor)

Het Parool (****): Meesterlijke moppentapper Ton Kas verveelt geen seconde 

‘’Kas toont zich opnieuw een meesterlijke moppentapper, die met zijn gortdroge voordracht zelfs van ietwat flauwe, voorspelbare bakken nog iets hilarisch weet te kneden. (…) Kas vertelt over zijn twee huwelijken en vele dates daar tussenin. Het zijn geen vriendelijke anekdotes. 
De één is heel dik, de ander heel lelijk, een derde wat al te enthousiast tussen de lakens. 'Bij een strijkplank kost het meer moeite om de poten uit elkaar te krijgen.' (…) Kas speelt in essentie een meelijwekkende figuur, die humor gebruikt om zijn gevoelens te bedekken. 
De jonge herdershond die herhaaldelijk het toneel op- en afloopt is daarom een geweldige vondst. Het schattige dier biedt fraai tegenwicht aan de grove grappen en benadrukt de eenzaamheid van zijn baasje. Die poneert ondertussen geestige, maar ook ontroerende argumenten om te bewijzen dat honden leuker zijn dan vrouwen. 'Hoe later ik thuiskom, hoe enthousiaster hij is.'


Schouwburg Cuijk
Wo 25 november | 20.15 uur
€ 18,50 (incl pauzeconsumptie en garderobe)
www.bunkertheaterzaken 
www.schouwburgcuijk.nl
_______________

De Stentor over ‘Eerste Klootviool’: 
“Moppen vertellen is een kunst, zeker wanneer je ze verlengt tot een solo van zeven kwartier. De komische acteur, bekend van Hertenkamp en 't Schaep, heeft een mooi genre op het toneel gezet. Met hem is de moppentapper opgestaan die de techniek van de grap volledig doorgrondt.”

Het Parool *** over ‘Eerste Klootviool’:
“Tussen al die moppen sijpelt de tragiek. (…) Ton Kas vertelt in cabarexperiment ‘Eerste Klootviool’ op gortdroge wijze een verhaal met uitsluitend moppen. Flauwe moppen, goeie moppen en snoeiharde moppen. (...) Er gebeurt iets wonderlijks als je zoveel moppen achter elkaar zet: niet alleen slaat de meligheid toe, er ontstaat ook tragiek.


Biografie Ton Kas:
Ton Kas is o.a. bekend als Arie Balk uit 't Schaep met de 5 Pooten en verder van tv-series als Hertenkamp, TV-7 en de films Matterhorn, LEK, Vet Hard, Vox Populi, De Heineken ontvoering en Plan C en het veelbekroonde Matterhorn. 
In 2008 won hij de Gouden Kalf voor ‘Beste mannelijke bijrol' in de film Vox Populi. Ook won hij drie maal de VSCD Mimeprijs. De VSCD Mimeprijs is de prijs voor de persoon of groep die de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan mime in het betreffende seizoen, op het vlak van uitvoering, regie en choreografie. In 2009 kreeg Ton Kas de eerste PTa trofee voor Dwarse Denkers uitgereikt.