Deel dit artikel ‹ Terug

Tentoonstelling Vrije Vogels in Graaf Museum

Geplaatst op: donderdag 22 oktober 2015


Op zaterdag 17 oktober is een nieuwe tentoonstelling geopend in het Graafs Museum getiteld ‘Vrije Vogels.  De familie Van der Putten in de kunst’.
De tentoonstelling bestaat uit tientallen schilderijen van Frits en Arnold van der Putten en daarnaast emailleerwerk van de kleindochter van Frits, Bethje Muiket.

In menig Graafse woning hangt nog werk van Frits van der Putten, die een schilderbedrijf in Grave had en daar in de Brugstraat woonde. Een bijzondere periode voor Grave (1900-1940) legde hij in zijn schilderijen vast, de periode dat de vesting net was ontmanteld en veel historische bebouwing van Grave nog aanwezig was. Het is tijdens de looptijd van deze expositie exact 150 jaar geleden dat schilder Frits van der Putten (overleden in 1940) werd geboren. Kleindochter Bethje (1934) was bij de opening aanwezig. Zij heeft zich toegelegd op emailleerwerk dat ook onderdeel uitmaakt van de expositie, waardoor er een mix is ontstaan van schilderijen over Grave aan de muren van het museum en bijzonder emailleerwerken die in vitrines worden uitgelicht. De expositie loopt in het Graafs museum tot en met 17 januari 2016.

Schilderijen in ieders bereik

De periode die Frits vastlegde van Grave, zo rond 1900 tot 1940, was een bijzondere tijdsperiode voor vestingstad Grave hield Frans Wouters tijdens de opening de aanwezigen in het Graafs Museum voor. Door onder meer de ontmanteling van de vestingwerken en het slechte onderhoud van een deel van de historische bebouwing “verkruimelde Grave” in die tijd. De schilderijen van Frits lagen in ieders bereik doordat het paste in ieders portemonnee, daardoor is in het schilderwerk van Van der Putten dat oude Grave nog volop bewaard gebleven.
Henk Hillenaar, jeugdvriend van Bethje, kreeg tijdens de opening het woord om haar emailleerwerk te belichten. Haar leven als kunstenares kwam pas laat tot bloei, “waardoor zij wel 100 moet worden om alle creatieve ideeën nog uit te kunnen werken. Zij vindt dat een kunstenaar de regels en wetten van de kunst moet beheersen maar ook bewust daarbuiten moet weten te werken, met passie,” belichtte Hillenaar zijn artistieke jeugdvriendin. Het is kleindochter Bethje die het Graafs Museum er op wees dat de verjaardag van grootvader Frits en mooie gedachte zou zijn om werken van grootvader en kleindochter in één tentoonstelling te verbinden.

Ruim 100 schilderijen
De tentoonstelling bestaat uit schilderijen van het Grave van 1900-1940 hoofdzakelijk door Frits van der Putten, een huisschilder die dagelijks op allerlei vormen van hout (triplex, sigarenkistjes) de stad om hem heen vastlegde. Met ook enkele schilderijen van zijn broer Arnold, die beter schilderde maar dat niet in dezelfde kwantiteit deed als Frits. De oogst voor deze tentoonstelling: zo'n 120 schilderijen, met naast Grave ook een gedeelte waar kerkdorp Velp centraal staat.
Het museum heeft hierbij ook een soort buitententoonstelling: in café De Gouden Leeuw in Grave zijn wandschilderingen van Frits te zien. Koop een plattegrond van Grave met schilderijen van Van Der Putten en je krijgt korting op een kopje koffie/thee in De Gouden Leeuw.

Frits van der Putten
Frits en zijn broer Arnold (1869-1934) woonden met 5 zusjes en ouders in de Brugstraat, vader Frans had een schildersbedrijf waar beide zoons al vroeg aan het werk werden gezet. Er moest natuurlijk brood op de plank komen. Frits zou als oudste zoon het bedrijf van zijn vader overnemen en zijn broer Arnold ging destijds naar de Tekenschool van Gerrit Lovendaal, in Grave nog altijd geeerd met de Lovendaalsingel. Arnold bleek aanleg te hebben voor het schilderen en verdiende daar zijn brood mee.
Frits en later ook zijn zoon Toon moesten hard werken, maar nadat Toon wat meer werk van zijn vader overnam, kon ook Frits zich toe gaan leggen op het maken van schilderijen. Tijdens de winter kon er nauwelijks geschilderd worden, dus ging Frits in de kunst. Hij schilderde niet onverdienstelijk en maakte uiteindelijk honderden kleine schilderijen. Vanaf zijn deurpost in de Brugstraat schilderde hij onder het oog van de Graafse bevolking het ene schilderij na het andere. Dat had Frits goed bekeken. Hij had heel wat aanspraak en bovendien was deze ‘werkplaats’ een magneet voor de Graafse bevolking en andere passanten. Frits had als eenvoudige, gezellige humoristische mens aan aanspraak geen gebrek. Frits kon amper aan de vraag tegemoet komen. Het bekende verhaal als iemand een schilderijtje wilde hebben: hij gaat naar de winkel van Frits en vraagt naar een schilderijtje van bijvoorbeeld de Markt. Jammer genoeg had Frits dat niet meer op voorraad. “Als je nog even boodschappen gaat doen en je komt even later terug, dan heb ik het schilderij klaar”. Men kon het daarna nat meenemen…
Graafs Museum

Het Graafs Museum (St Elisabethstraat 10A) is geopend van woensdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Entree €3,- , kinderen en museumkaarthouders gratis.