Deel dit artikel ‹ Terug

Vraag de mantelzorgwaardering voor 31 december 2015 aan!

Geplaatst op: vrijdag 9 oktober 2015


Nieuwe regeling Mantelzorgwaardering in het Land van Cuijk
Vraag de mantelzorgwaardering voor 31 december 2015 aan

Land van Cuijk, 8 oktober 2015 – Het mantelzorgcompliment vanuit het Rijk is komen te vervallen en vanaf 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de mantelzorgwaardering. De gemeenten in het Land van Cuijk zijn zuinig op hun mantelzorgers en vinden mantelzorg belangrijk en waardevol. Daarom is er goed nagedacht over hoe de waardering vorm moest krijgen. Hierbij zijn mantelzorgers, Steunpunt Mantelzorg en de burgerparticipatieraden betrokken. De voorkeur ging duidelijk uit naar een geldbedrag of cadeaubon. De gemeenten hebben besloten om de mantelzorg in het Land van Cuijk te waarderen in de vorm van een VVV-cadeaubon ter waarde van €75,-.

Mantelzorgers zorgen langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit hun persoonlijke omgeving. Dit kan een partner, ouder of kind zijn, maar ook een ander familielid, vriend of kennis.

Mantelzorgers ontlasten
“Er wordt steeds meer van de mantelzorger verwacht”, zegt Marjo Mooren van het Steunpunt Mantelzorg Land van Cuijk. “In toenemende mate wordt er een beroep op inwoners gedaan. We dienen te voorkomen dat mantelzorgers overbelast raken.”
Daarom omarmen de gemeenten in het Land van Cuijk (Boxmeer, Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis) steeds meer initiatieven in de regio die de mantelzorgers ontlasten. De gemeenten ondersteunen tevens de Dag van de Mantelzorg en het Steunpunt Mantelzorg Land van Cuijk wordt al een aantal jaren door de gemeenten financieel ondersteund. Het Steunpunt Mantelzorg richt zich op mantelzorgers die voor een naaste zorgen, zelfs wanneer deze naaste is opgenomen in een zorginstelling.

Mantelzorgwaardering aanvragen?
De mantelzorgwaardering kan worden aangevraagd door het formulier in te vullen op de website van het Steunpunt Mantelzorg Land van Cuijk (www.mantelzorglvc.nl) of telefonisch (0485 – 846 739). De mantelzorgwaardering wordt eenmaal per kalenderjaar beschikbaar gesteld. Voor dit jaar kan de mantelzorgwaardering tot en met 31 december 2015 worden aangevraagd. Per mantelzorgontvanger kan maar één mantelzorger een waardering ontvangen. Voorwaarde is dat de inwoner aan wie mantelzorg wordt verleend, in het Land van Cuijk woont. De mantelzorger zelf hoeft niet in het Land van Cuijk te wonen.
Voor meer informatie en/of vragen kan er contact worden opgenomen met het Steunpunt Mantelzorg (www.mantelzorglvc.nl, telefoon 0485 – 846 739).