Deel dit artikel ‹ Terug

Woordenrijk ontbijt in Wereldtuin Verdeliet

Geplaatst op: maandag 21 september 2015


CUIJK - Drie dichters uit de regio, elk met een eigen stem, droegen zondagmorgen 20 september hun poëzie voor in de kas van Wereldtuin Verdeliet in Cuijk.
Terwijl de bezoekers zich te goed deden aan een ontbijt met verse producten, zoals honing uit de eigen tuin, lazen de dichters hun persoonlijke, ontroerende en soms ook vrolijk stemmende gedichten voor. Monica Boschmann, de regiodichter, presenteerde de ochtend, die muzikaal werd omlijst door klassiek gitariste Hermine Veltkamp uit Grave.

Een van de drie dichters was Nico Beemsterboer uit Cuijk. Beemsterboer laat zich graag inspireren door gebeurtenissen die hij meemaakt en mensen die hij tegenkomt. Dat leidt tot anekdotische gedichten met een lichte toets. Maar Beemsterboer schuwt ook het zware en de actualiteit niet, zoals in een gedicht dat hij Europa heeft genoemd en waarin verwezen wordt naar het conflict in Oekraïne.
Mientje Wever uit Boxmeer liet zondagochtend horen dat ze, alhoewel ze bekendstaat als dialectdichteres, ook in het ABN de woorden heel goed te vinden weet. Persoonlijke observaties, herinneringen aan haar moeder en aan de tafel waar haar broertje ooit zijn naam inkraste kwamen voorbij, maar ook een aubade aan haar woonplaats Boxmeer.

Het persoonlijke is ook de bron waaruit John van Raaij uit Boxmeer veel inspiratie put. Later deze herfst zal Van Raaij zijn derde dichtbundel presenteren. In de kas van Verdeliet toverde hij een glimlach op het gezicht van de ontbijtende toehoorders met korte, spitsvondige gedichtjes. Maar Van Raaij schuwt ook het serieuze niet in de gedichten waarin hij overleden familieleden even tot leven roept.

De poëtische ontbijten in Wereldtuin Verdeliet blijken succesvol en krijgen een vervolg. Meer informatie op www.wereldtuinverdeliet.nl.