Deel dit artikel ‹ Terug

Festival Levende Geschiedenis presenteert 'De Smaken van Toen!'

Geplaatst op: vrijdag 18 september 2009


Onderga een ware smaakbeleving met 'Vergeten Groenten'!

Smaken van toen
Nederlanders stonden vroeger niet echt bekend als kieskauwers. Eeuwenlang verbaasden buitenlanders zich over ons gebrek aan belangstelling voor eten en over de eenvoud, matigheid en zuinigheid van ‘wat de pot schaft’. Zo getuige ook een kookboek uit de 19de-eeuw ‘Het echte Aaltje, De volmaakte en zuinige keukenmeid’. Blijkbaar aten wij, Nederlanders, om te leven, terwijl men elders in Europa, vooral in het zuiden, eerder ‘leefde om te eten’.

In de laatste decennia zijn we op culinair gebied bezig aan een flinke inhaalslag; we raadplegen kookboeken, kijken naar kookprogramma’s, eten steeds vaker buiten de deur en kopen dagverse ingrediënten uit alle werelddelen. Wilt u nu echt eens wat anders proberen? Probeer dan eens de crosne of de Japanse aardappel!

Aan het woord is streek patron cuisinierpatissier, met 35 jaar ervaring in top-horeca, MARTIEN BOS uit Linden.
“Heeft u wel eens een crosne gezien? Het zijn kleine spiraalvormige knolletjes die op een garnaal lijken, afkomstig van de Japanse andoorn. De plant komt oorspronkelijk uit Centraal- en Noord-China. In Japan en India wordt hij nog steeds grootschalig geteeld. Maar ook in Frankrijk weet men de lekkere smaak te waarderen en wordt de crosne hier en daar nog steeds geteeld (vernoemd trouwens naar de Franse plaats Crosne heet de plant in Europa 'Crosne du Japon). De crosne is verkrijgbaar in september en oktober.

Smaakbeleving
De smaak van deze decoratieve groente heeft iets weg van nieuwe aardappelen. Dit is de reden dat de crosne ook Japanse aardappel wordt genoemd. Sommigen vinden het een kruising tussen bloemkool, artisjok en schorseneer.

Bereiding
Crosne kunnen bereid worden als krielaardappeltjes en zijn dus geschikt voor koken, bakken of frituren. De kleine knolletjes, waar zand aan kan zitten, moeten enkele malen grondig worden gewassen in ruim water. Verwijder een stukje van de onderkant en borstel ze eventueel schoon als wassen niet voldoende is.
Rauw geraspt als een salade smaken de knolletjes noot-achtig.
Ze kunnen ook worden geroosterd en vormen dan een lekkere snack. Kort bakken in wat boter is ook heel lekker.”

Martien Bos
Wilt u samen met Martien kokkerellen?
Martien kookt voor u de oorspronkelijke ‘smaken van toen’! Tijdens het Festival Levende Geschiedenis op 26 & 27 september gaat hij voor u een proeverij presenteren met als amuse vergeten groenten of gecombineerde gerechtjes! Tijdens de proeverij krijgt u uitleg over de oorsprong van smaken uit het verleden. Deze bijzondere ontdekkingsreis naar de smaken van toen duurt een uur; er vinden 10 proeverijen plaats gedurende het festival, dus er is beperkt plaats. Kijk voor deelnamevoorwaarden en reserveermogelijkheden op: www.levendegeschiedenis.com.

26 & 27 september 2009

Festival Levende Geschiedenis is het grootste levende geschiedenis-evenement van Nederland. Maar liefst 600 deelnemers (re-enactors) uit binnen- en buitenland, nemen deel aan het evenement en maken de geschiedenis levend van Romeinse tijd tot de koude oorlog.

Het festival vindt plaats op 26 en 27 september 2009 op Landgoed De Barendonk in Beers (Gemeente Cuijk).
Programmering
zaterdag 26 september van 10.00 tot ± 17.00 uur
zondag 27 september van 10.30 tot ± 17.00 uur

Entree
kinderen t/m 5 jaar: Gratis
van 6 tot 18 jaar: € 5,-
vanaf 18 jaar: € 10,-

Kijk voor meer informatie op onze website:
www.levendegeschiedenis.com

Festival Levende Geschiedenis
Stichting Landgoed De Barendonk | Millseweg 13 | 5437 NB Beers | Noord-Brabant
email: festival@levendegeschiedenis.com