Deel dit artikel ‹ Terug

Een zomer lang bijzondere glaskunst in Gennep

Geplaatst op: donderdag 9 juli 2015


GENNEP - Museum Het Petershuis wijdt deze zomer een bijzondere tentoonstelling aan de Japanse glaskunstenares Yoshi Yamauchi (1939). De in Kevelaer wonende Yamauchi behoort in Duitsland tot een groep vernieuwende kunstenaars, die steeds op zoek zijn naar technieken en materiaalcombinaties die de glaskunst nieuwe impulsen geven. Zij maakt wanddecoraties, vrijstaande objecten en installaties die een grote variëteit vertonen.

Yoshi Yamauchi specialiseerde zich als studente op de kunstacademie in Tokio in wandschilderingen en mozaïeken. "Uit die tijd stamt mijn interesse voor kunst die een onderdeel is van de architectuur", zegt ze daarover. Met haar leermeester en medestudenten stichtte ze een atelier waar de technieken verder werden ontwikkeld. "Maar we moesten al gauw erkennen dat we een wezenlijk element misten: de ramen, het licht." De groep kreeg in Japan een aantal prestigieuze opdrachten. Tijdens een studieperiode in Venetië werd het Yamauchi duidelijk dat ze voor vernieuwende ideeën in de glaskunst in het Duitse Rijnland moest zijn. Haar Japanse leermeester stimuleerde haar te emigreren, zodat ze zich verder kon ontwikkelen. De kunstenares beschrijft hoe ze experimenteerde met het samensmelten van glas met metaaldraad of -folie. Dat leverde soms een resultaat op dat haar deed denken aan het eeuwenoude glas dat bij opgravingen wordt gevonden. Glas met een zilverachtige zweem. "Ik had altijd al een voorliefde voor dingen die een zeker patina hebben verkregen en onvolmaakt zijn ." Ze verwijst daarbij naar de esthetiek, die in Japan bekend is als Wabi-Sabi, een eeuwenoude, uit het zenboeddhisme stammende manier van het zoeken naar schoonheid in beschimmelde, bemoste, halfvergane voorwerpen.
Yoshi Yamauchi is in Duitsland al jaren een gevestigde naam op het gebied van glaskunst. Ze nam deel aan talrijke exposities, nationaal en internationaal, onder andere georganiseerd door de glaskunstenaarsvereniging in Noordrijnland-Westfalen.

De zomerexpositie in Het Petershuis (Niersstraat 2, Gennep) zal een representatieve en vaak verrassende keuze uit haar werk tonen. De tentoonstelling wordt geopend op zaterdag 18 juni; de expositie is van 19 juni tot en met 13 september. Het museum is geopend van woensdag tot en met zondag tussen twee en vijf uur. De toegang is vrij, een bijdrage wordt op prijs gesteld.

http://www.museumhetpetershuis.nl/